Спеціальні потреби

У Білому домі прокоментували анонсований Зеленським "план закінчення війни"


Український військовий у центрі міста Суджа, Курська область, Росія, п'ятниця, 16 серпня 2024 року. Фото AP
Український військовий у центрі міста Суджа, Курська область, Росія, п'ятниця, 16 серпня 2024 року. Фото AP

США планують допомогти Україні перебувати в сильній позиції перед початком імовірних перемовин про закінчення війни. Про це заявив радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки США Джон Кірбі під час аудіобрифінгу для преси в четвер, 5 вересня.

На прохання журналістів прокоментувати план завершення війни, який президент України Володимир Зеленський анонсував під час інтерв'ю NBC News 5 вересня, Кірбі зазначив, що Зеленський має сам розповідали про деталі цього плану, а завдання США - забезпечити Києву сильну позицію під час імовірних перемовин.

"Як ми давно стверджували, якщо ця війна закінчиться шляхом якихось переговорів, ми хочемо переконатися, що президент Зеленський перебуває в найкращій позиції для ухвалення рішень щодо того, як виглядатимуть ці переговори. Тож саме на цьому ми зараз зосереджені. Ми повністю зосереджені на тому, щоб забезпечити Україну всім необхідним для самооборони, і поставити її в позицію сили - якщо і коли відбудуться переговори", - сказав Кірбі.

Він додав, що в рамках цих зусиль міністр оборони США Ллойд Остін вирушив до німецької авіабази Рамштайн на 24-те засідання Міжнародної контактної групи з допомоги Україні. За словами Кірбі, під час цього засідання "партнери по коаліції знову переглянуть способи, якими вони можуть продовжувати підтримувати Україну".

Також радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки нагадав, що Вашингтон уже допомагав Києву просувати його мирну ініціативу, "висунути її на міжнародний рівень, і вона отримала чималу міжнародну підтримку".

Володимир Зеленський в інтерв'ю NBC News заявив, що Україна підготує детальний план закінчення війни до другого саміту миру.

За його словами, план закінчення війни підготують разом із партнерами, які підтримали комюніке першого саміту.

"Ми опрацюємо кожен пункт цих криз, які приніс Путін. Ми опрацюємо наш варіант закінчення війни", - сказав Зеленський.

Раніше Зеленський підтвердив згоду на участь Росії у наступній міжнародній зустрічі для припинення російської війни проти України.

Дивіться також:

Брифінг. США звинуватили Росію у спробах вплинути на вибори
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG