Спеціальні потреби

Крадіжка криптовалюти на $11,8 мільйона. Громадянина Узбекистану екстрадували з України до США


Ілюстративне фото: зображення криптовалют на тлі доларової купюри США
Ілюстративне фото: зображення криптовалют на тлі доларової купюри США

Громадянина Узбекистану Нікіту Склюєва, відомого також під іменем Валєрій Дорожкін, 20-го червня екстрадували з України до Сполучених Штатів. Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті прокурора Західного округу штату Нью-Йорк.

У США йому висунули обвинувачення у шахрайстві в мережі та шахрайському використанні пристрою для несанкціонованого доступу до даних. Звинувачення передбачає максимальне покарання у вигляді 20 років ув'язнення та штраф у розмірі 250 тисяч доларів.

За даними помічника прокурора США Дугласа Пенроуза, який веде справу Склюєв ще у 2018 році надав програму «EOSIO Wallet Explorer» компанії Apple для продажу через онлайн-магазин App Store.

"Ця програма нібито була криптовалютним гаманцем, але насправді була шкідливою комп’ютерною програмою, призначеною для викрадення закритого ключа користувача криптовалюти, надаючи тим самим Склюєву доступ до криптовалютних коштів користувача", – йдеться у повідомленні на сайті Західного округу штату Нью-Йорк.

Жертвою кіберзлочинця, за даними прокуратури, став користувач із Західного округу Нью-Йорка, який встановив програму EOSIO Wallet Explorer. Таким чином Склюєв отримав доступ до криптовалютного гаманця жертви, який містив приблизно 2 092 395,5356 криптовалюти EOS. Це еквівалент 11,8 мільйона доларів США на той час. Склюєв переказав криптовалюту EOS з гаманця жертви на інші онлайн-гаманці, які були під його контролем.

Слухання про запобіжний захід щодо Склюєва відбудеться 3 липня цього року.

Про те, як саме Склюєв був затриманий в Україні на сайті мова не йде. Лише уточнюється, що Управління з міжнародних справ Міністерства юстиції США співпрацювало з владою Румунії та України, щоб забезпечити його арешт і екстрадицію.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG