Спеціальні потреби

Китай оголосив про спільні військово-морські та повітряні навчання з Росією


CHINA-RUSSIA/PUTIN-XI
CHINA-RUSSIA/PUTIN-XI

Міністерство оборони Китаю в понеділок оголосило про спільні військово-морські та повітряні навчання з Росією, які розпочнуться цього місяця. Про це повідомляє Associated Press.

За даними відомства, навчання Northern United-2024 відбудуться в Японському і Охотському морях. Подробиць наразі не подають.

Зазначається, що військово-морські та повітряні навчання спрямовані на покращення стратегічної співпраці між двома країнами та "зміцнення їх здатності спільно протистояти загрозам безпеці".

У повідомленні також сказано, що обидві військово-морські сили здійснять спільний крейсерський похід у Тихому океані, що буде вже п’ятим походом, і разом візьмуть участь у російських навчаннях "Великий океан-24". Подробиць цього походу також не було надано.

Китай не критикує повномасштабне вторгнення Росії в Україну і звинувачує США та НАТО в провокуванні президента Володимира Путіна.

Попри те, що Китай напряму не постачає Росії зброю, він є головним споживачем російської нафти та газу, а також постачає електроніку та інші товари з Росії як цивільного, так і військового призначення.

Москва підтримує територіальні претензії Китаю в Південнокитайському морі та в інших місцях. Це включає Тайванську протоку шириною 180 кілометрів, яка відділяє материковий Китай від Тайваню, який Пекін вважає своєю територією та погрожує вторгненням.

Хоча Китай не заперечує проти навігації інших країн через Тайванську протоку, він "рішуче виступає проти провокацій з боку країн, які ставлять під загрозу суверенітет і безпеку Китаю під прапором свободи судноплавства", – заявив на щоденному брифінгу в п'ятницю, 6 вересня, речник МЗС Китаю Мао Нін.

Таким чином Мао відповів на повідомлення про те, що два кораблі німецького флоту цього місяця вперше за понад два десятиліття пройдуть через протоку.

США і практично всі інші країни, разом з Тайванем, вважають протоку міжнародними водами.

Як повідомляв раніше Голос Америки, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг минулого тижня заявив, що Росія може продовжувати свою війну в Україні завдяки Китаю. Генсек закликав Пекін припинити підтримку Кремля.

"Китай став вирішальним чинником (decisive enabler) війни Росії проти України, - сказав Столтенберг журналістам в Осло. - Китай дає змогу виробляти багато зброї, яку використовує Росія".

Раніше Голос Америки повідомляв, що товарообіг між Китаєм та Росією за перше півріччя 2024 року збільшився ще на майже 5%, досягнувши $113 млрд.

При цьому тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер повідомляла, що 73% товарів подвійного призначення та 90% усіх напівпровідників та іншої мікроелектроніки до Росії, які використовуються Москвою для створення систем озброєнь, було імпортовано з Китаю.

Напередодні Дня Незалежності України Сполучені Штати внесли 105 російських і китайських компаній до списку організацій, щодо яких діють обмеження на торгівлю. Уряд США звинувачує ці компанії у підтримці російського війська.

США звинувачують ці компанії — 63 російські та 42 китайські, а також 18 з інших країн — у постачанні американської електроніки сторонам, пов’язаним з російськими військовими, а також у виробництві тисяч безпілотників Shahed-136 для Росії для використання в Україні.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG