Спеціальні потреби

Столтенберг: Китай вирішальним чином уможливлює війну Росії проти України


Президент Росії Владімір Путін і голова Китаю Сі Цзіньпін на концерті, присвяченому 75-річчю встановлення дипломатичних відносин між Росією і Китаєм, Пекін, 16 травня 2024. Sputnik/AP
Президент Росії Владімір Путін і голова Китаю Сі Цзіньпін на концерті, присвяченому 75-річчю встановлення дипломатичних відносин між Росією і Китаєм, Пекін, 16 травня 2024. Sputnik/AP

Росія може продовжувати свою війну в Україні завдяки Китаю. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і закликав Пекін припинити підтримку Кремля.

"Китай став вирішальним чинником (decisive enabler) війни Росії проти України, - сказав Столтенберг журналістам в Осло. - Китай дає змогу виробляти багато зброї, яку використовує Росія".

Столтенберг попередив, що постійне розпалювання Пекіном війни в Україні може негативно вплинути на його інтереси та репутацію, тож очільник Альянсу закликав китайську владу припинити таку політику.

Раніше Китай назвав такі заяви НАТО "зловмисними" та упередженими.

У липні президент України Володимир Зеленський заявив, що не хоче, щоб Китай, який оголосив про "безмежне" партнерство з Росією, виступав посередником, але сподівається, що Пекін чинитиме більший тиск на Москву, щоб припинити війну.

Раніше Голос Америки повідомляв, що товарообіг між Китаєм та Росією за перше півріччя 2024 року збільшився ще на майже 5%, досягнувши $113 млрд.

При цьому тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер повідомляла, що 73% товарів подвійного призначення та 90% усіх напівпровідників та іншої мікроелектроніки до Росії, які використовуються Москвою для створення систем озброєнь, було імпортовано з Китаю.

Водночас, за даними Reuters, вже восени Росія та Китай можуть розпочати використовувати бартерні схеми, аби обійти банківські системи та моніторинг з боку Сполучених Штатів.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG