Спеціальні потреби

Варшава знешкодила російсько-білоруських диверсантів, які намагались дестабілізувати Польщу через її допомогу Україні


"Часто трапляється, що за день відбувається понад тисяча інцидентів". Польща реєструє збільшення кількості кібернападів
"Часто трапляється, що за день відбувається понад тисяча інцидентів". Польща реєструє збільшення кількості кібернападів

Польські служби безпеки нейтралізували диверсійну операцію, організовану Росією та Білоруссю, яка мала на меті дестабілізувати Польщу, заявив у понеділок віцепрем'єр-міністр Кшиштоф Гавковський. Про це повідомляє агентство Reuters.

Варшава неодноразово звинувачувала Москву в спробі дестабілізувати Польщу через її роль у постачанні військової допомоги Україні, Росія звинувачення відкинула.

За його словами, диверсанти, які діяли з Білорусі у співпраці з Росією, проникли в місцеві та центральні органи влади, включно з державними компаніями, які виконують військові контракти.

"Білоруські та російські зовнішні служби мали конкретну мету - вимагати інформацію, шантажувати окремих осіб та установи та вести фактичну кібервійну", - сказав Гавковський, який також є міністром у справах цифрових технологій.

За його словами, вдалось запобігти викраденню даних з метою шантажу, що було оперативною метою злочинців.

Гавковський каже, що з минулого року подвоїлась кількість кібератак, спрямованих на польські організації та установи, включаючи логістичні компанії, які здійснюють військові поставки в Україну.

"У кіберпросторі небезпека виникає щогодини, щохвилини. Часто трапляється, що за день відбувається понад тисяча інцидентів", — сказав Гавковський, який у червні заявив, що Польща запобігла кільком кібератакам на її критичну інфраструктуру.

Польща також пов’язує Росію з інцидентами саботажу та підпалів на своїй території та каже, що російські спецслужби активно намагаються збирати інформацію про поставки зброї в Україну після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Як раніше повідомляв Голос Америки, спецслужби одинадцяти країн оприлюднили чергове застереження про загрозу діяльності російської військової розвідки ГРУ проти багатьох країн світу, яка особливо активізувалася на тлі війни Росії проти України.

Документ спільно створений службами безпеки й розвідки США, Нідерландів, Чехії, Німеччини, Естонії, Латвії, України, Канади, Австралії і Британії також містить поради й інструкції з протидії загрозам.

Там містяться інструкції фахівцям з кібербезпеки і поради негайних дій установам та організаціям.

Спільний документ датований 5 вересня, коли у США оголосили обвинувальний акт щодо підозрюваних у кібернападі на Україну у січні 2022 року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG