Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

Президент України Володимир Зеленський повідомив про бої поблизу Прип'яті. "Російські окупаційні сили намагаються захопити #Чорнобильську_АЕС. Наші захисники віддають життя, щоб трагедія 86-го року не повторилася. Повідомив про це @SwedishPM. Це оголошення війни всій Європі", - написав Зеленський у Twitter.

Пекін утримався від того, щоб назвати дії Росії в Україні "вторгненням", але закликав громадян Китаю в Україні залишатись вдома

Китайська влада утрималась від того, щоб назвати дії Росії в Україні "вторгненням" і закликала усі сторони зберігати стриманість.

"Китай пильно стежить за останньою ситуацією. [...] У цьому різниця між Китаєм і вами, Заходом. Ми не поспішаємо робити висновки", - сказала речниця МЗС Китаю Хуа Чуньїн. Вона додала: "Українське питання має дуже складне історичне тло, що й досі триває. Це може бути не те, що всі хочуть бачити".

Блінкен і Столтенберг обговорили "скоординовану відповідь Альянсу" на агресію Росії проти України і підтвердили відданість статті 5 НАТО

Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін поговорили минулої ночі із генеральним секретарем НАТО Столтенбергом, засудивши "умисну, неспровоковану і невиправдану атаку" Росії на Україну, повідомляє американське зовнішньополітичне відомство.

НАТО розмістить додаткові наземні та повітряні сили на сході Альянсу

НАТО планує розмістити додаткові повітряні та наземні оборонні сили на сході Альянсу а також підвищує боєготовність сил. Про такі додаткові заходи в НАТО оголосили після консультацій в рамках Статті 4.

НАТО засудило "страхітливий" напад Росії проти України і назвало його "невиправданим і непровокованим" а також засудило дії Білорусі за створення можливості для такого нападу.

Більше

XS
SM
MD
LG