Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

Бої на півночі і півдні України. «На Донецькому напрямку без змін», каже український Генеральний штаб Збройних сил.

Згідно з даними Генерального штабу Збройних сил України, російські війська продовжують наступальну операцію проти України на багатьох напрямках із застосуванням зброї дальньої дії та авіації.

Британський журналіст Аскольд Крушельницький з Сєвєродонецька розповідає про війну в Україні:

«Я провів багато часу у зонах конфліктів. Був на багатьох війнах, переживав там за людей, пробував їм допомогти. Але ця війна відрізняється, бо тут - найстрашніші бої ще з часу ІІ Світової війни. Я був у колишній Югославії, там такого не було».

«Я - британець і американець українського походження. І в цій країні - люди, котрі дуже мені дорогі».

Рада Безпеки ООН розгляне резолюцію щодо агресії Росії проти України

У п’ятницю о 15.00 годині за Нью-Йорком (22.00 за Києвом) Рада Безпеки ООН збереться на засідання аби розглянути резолюцію, яка засуджує вторгнення Росії в Україну та вимагає від Москви негайно й беззастережно зупинити наступ.

Як повідомило «Голосу Америки» джерело у уряді США, американські дипломати розуміють, що Росія, у свою чергу, ймовірно використає своє право вето аби заблокувати прийняття резолюції.

Блінкен вважає, що Путін прагне вести дії і поза Україною

"Путін чітко зазначив, що хоче поновити Радянський Союз", - вказав держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю CBS. Блінкен ствердно відповів на питання стосовно того, чи хоче Путін просуватись і поза межами України.

"І без розвідданих можна сказати, що президент Путін цього хоче, - відповів держсекретар. - Він [Путін] чітко вказав , що хотів би поновити радянську імперію".

"Він також хотів би встановити сферу інтересів над сусідніми країнами, які колись були частиною радянського блоку", - додав він.

Блінкен, однак, вказав, що "коли йдеться про загрозу поза кордонами України, є потужна сила, яка стоїть на його шляху - стаття 5 НАТО - напад на одного є нападом на всіх".

У четвер президент США Джо Байден оголосив новий пакет фінансових та економічних санкцій проти Росії, після того, як Кремль розпочав військові дії проти України. Санкції оголосили також Велика Британія і ЄС. Український президент Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту посилювати тиск на Росію.

Він написав у Twitter зранку 25 лютого, що «ще не всі можливості щодо санкцій вичерпані». Зеленський повідомив, що цього ранку розмовляв з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, з президентом Фінляндії та з британським прем’єр-міністром.

Більше

XS
SM
MD
LG