Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

Якщо ви щойно зайшли на цю сторінку - коротко про події на 12:00 за центральноєвропейським часом

  • Триває третій день нового російського нападу на Україну з боями у низці місць на півдні, сході і в Києві, де російські війська натрапили на запеклий спротив української армії.
  • Президент Зеленський зранку 26 лютого оприлюднив відеозвернення, в якому заявив: «Я тут. Ніяку зброю ми не складемо. Будемо захищати нашу державу. Не вірте фейковій інформації».
  • Україна також каже, що готова до переговорів, але Росія не припиняє вогонь, вимагаючи від українців здатися.
  • З Києва повідомляють, що вночі і зранку відбувалися бомбардування і ракети поцілили в багатоквартирні будинки.
  • Польща і Британія, Франція та інші країни на додаток до США заявили, що надають Україні військову допомогу.
  • Світові лідери проводять нові наради у суботу для накладення нових жорсткіших фінансових та економічних санкцій на Росію.
  • Українське міністерство охорони здоров'я каже, що має дані про загибель 198 людей включно з дітьми і понад 1000 поранених.
  • Українські військові кажуть, що завдали російській армії великих втрат і знищили багато російської бойової техніки.
  • ООН вважає, що Україну за дві доби полишили 100 000 біженців.

Речник Пентагону прокоментував ситуацію в Україні а також “безпольотну зону”

Динамічною і змінною назвав ситуацію в Україні речник Пентагону Джон Кірбі під час брифінгу 25 лютого. Він додав: "для нас неочевидно, що за минулі 24 години росіяни були здатні виконати задумане". Він також наголосив, що за повітряний простір йдуть суперечки, і "росіяни не мають там зверхності".

Кірбі зауважив, що США надаватимуть Україні оборонні засоби. "Ми надаватимемо додаткову безпекову допомогу Україні. Ми все ще працюємо над тим, як це буде зроблено". “Ми беремо дуже активну участь в цих зусиллях, щоб допомогти їм краще захищатися через летальну і нелетальну допомогу”, – сказав посадовець.

На питання, чому НАТО не погоджується оголосили “безпольотну зону” над Україною, Кірбі відповів:

“Це має обговорити Альянс. Президент (Байден - ред.) чітко заявив, що американські війська не будуть воювати в Україні. І ми зосереджуємось на тому, щоб допомогти їм (українцям - ред.) захиститися. Ми це зробили і будемо продовжувати шукати шляхи, щоб це робити, щоб зміцнити наших союзників по НАТО і нашу оборону на території НАТО”, - заявив речник оборонного відомства США.

Президент США Джо Байден у п'ятницю видав меморандум стосовно "надання негайної військової допомоги Україні"

Меморандум дозволяє спрямувати 350 млн дол на закупівлю оборонного обладнання, надання військового навчання для потреб України.

Документ також дозволяє держсекретарю повноваженя щодо допомоги до 250 млн доларів "якщо це важливо для інтересів Сполучених Штатів".

Як повідомляв Голос Америки, у Конгресі США повідомили, що можуть затвердити допомогу Україні обсягом 600 мільйонів доларів уже найближчими днями, щоб допомогти уряду України протистояти російському вторгненню. Як повідомляє Reuters, щодо цього питання існує двопартійна згода.

Напередодні речник Пентагону Джон Кірбі під час брифінгу заявив, що США надаватимуть Україні оборонні засоби. "Ми надаватимемо додаткову безпекову допомогу Україні. Ми все ще працюємо над тим, як це буде зроблено". “Ми беремо дуже активну участь в цих зусиллях, щоб допомогти їм краще захищатися через летальну і нелетальну допомогу”, – сказав посадовець.

ООН: більше 50 000 біженців виїхали з України за дві доби

Більше 50 000 українських біженців полишили країну за менш ніж 48 годин, написав у п'ятницю Верховний комісар ООН з питань біженців Філіппо Гранді.

Він зазначив, що більшість біженців переїхали до Польщі та Молдови і багато людей ще прямують до кордонів.

"Щира подяка урядам та народам країн за те, що тримають свої кордони відкритими і приймають біженців", - додав Гранді.

Кількість біженців з України може сягнути 4 мільйонів осіб, заявила заступниця верховного комісара ООН з прав людини Келлі Клементс в інтерв'ю CNN в суботу.

"Ми бачимо, що більше 120 000 людей перемістились до сусідніх країн. Я маю сказати, що вони отримують надвичайний прийом від місцевих громад, місцевої влади", - додала вона. Клементс підкреслила, що гуманітарна криза в Україні триває вже вісім років.

Більше

XS
SM
MD
LG