Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

ООН вказує на жертви серед цивільних в Україні

За два дні нової російської військової агресії проти України, вже постраждало багато цивільних, повідомили в ООН.

"Ми отримали повідомлення про те, що 127 цивільних осіб постраждало, включаючи 25 вбитих і 102 поранених в Україні, що спричинено обстрілами та авіаударами ... дуже ймовірно, що дані недооцінені", - заявила речниця Служби ООН з прав людини Равіна Шамдасані в п'ятницю.

Єврокомісар з управління кризами Янеш Ленарчіч виступив із заявою в якій "найбільш жорстко" засудив атаки Росії на цивільних та цивільну інфраструктуру. Росія заперечує, що об'єкти цивільної інфрастукрути є цілями для нападів.

Речниця агенції ООН з питань біженців Шабіа Манту заявила, що більше 100 000 осіб полишили свої оселі, а загалом кількість біженців з України може сягнути 4 мільйонів осіб.

На тлі військової агресії Росії проти України, в десятках міст Росії відбулись акції протестів проти війни. Багатьох протестувальників заарештовано. Згідно з інформацією ресурсу, що відслідковує протести опозиції ОВД-інфо, станом на ранок суботи в Росії було заарештовано більше 2 600 осіб, включаючи щонайменше 1 370 в Москві.

Німеччина надасть Україні зброю

Німеччина постачатиме Україні зброю, включаючи протитанкові засоби та ракети стінгер. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц після зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким в суботу.

"Російський напад позначив зміну часів, - написав Шольц у Twitter, як повідомляють ЗМІ. - Ми зобов'язані наскільки можемо підтримати Україну у захисті проти вторгнення путінської армії. Тому ми поставимо 1000 одиниць протитанкової зброї та 500 ракет стінгер нашим друзям в Україні".

Президент України Володимир Зеленський привітав це рішення. "Антивоєнна коаліція в дії!" - твітує Зеленський.

Раніше Німеччина відхиляла запити України щодо зброї, посилаючись на обмеження на поставки Німеччиною зброї до зон конфлікту, що діє з Другої Світової війни.

США, Велика Британія, ЄС та Канада відключать Росію від SWIFT – спільна заява

Сполучені Штати, Велика Британія, ЄС та Канада 26 лютого, на третій день широкомасштабного нападу Росії на Україну – вирішили заблокувати доступ Росії до міжнародної платіжної системи SWIFT. Про це йдеться у спільній заяві країн, повідомляє Reuters.

Цей крок став наступним у переліку санкційних заходів, якими Захід та світе співтовариство намагається примусити Кремль зупинити війну проти України.

Санкції, які також передбачають обмеження міжнародних резервів російського Центрального банку, будуть імплементовані у найближчі дні.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила у Твіттері, що певну кількість російських банків відключать від SWIFT.

«Ми зобов'язуємося виключити певну кількість російських банків із SWIFT. Це зупинить їхню діяльність у всьому світі та ефективно заблокує російський експорт та імпорт», – повідомила фон дер Ляєн.

Більше

XS
SM
MD
LG