Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

Вибухи на нафтогазових об’єктах під Києвом і Харковом

Російські війська завдали ударів по об’єктах нафтогазової інфраструктури в Україні. З Києва повідомляють, що горить сховище неподалік від столиці і киян попереджають про шкідливий дим. Є повідомлення про великий вибух вчора на газовому об’єкті біля Харкова.

Українська компанія, яка відповідає за газотранспортну систему, каже, що головні трубопроводи не пошкоджені і передача газу в Європу триває.

Армія України каже, що російські війська в ніч з 26 на 27 лютого «знизили темпи наступу»

В інформації поширеній зокрема через Фейсбук Генеральний штаб Збройних сил України пише, що на третю добу «Російський окупант знизив темпи наступу, але все ще продовжує спроби розвити успіх на окремих напрямках в наступальній операції проти України».

Генштаб ЗСУ стверджує, що «спроби взяття під контроль великих міст успіху не мали. Основна мета противника полягає у блокуванні столиці нашої Батьківщини, міста Києва, залишається невиконаною».

«Колони броньованої техніки російських агресорів уповільнили темпи просування вглиб території України. Війська противника, позбавлені своєчасного поповнення запасів палива та боєприпасів, зупиняються. Особовий склад окупаційних військ, переважна більшість яких є молоді строковики, виснажена попередніми військовими навчаннями та має низький морально-психологічний стан. За наявною інформацією мають місце факти дезертирства, відмови військовослужбовців ЗС РФ від участі в бойових діях проти України та здачі у полон. Основною тактикою дій окупантів залишається рух та захоплення невеликих міст, сіл та автомобільних шляхів сполучення», - написано у повідомленні.

«Світ відвертається від Путіна, в той час як його надії на швидку перемогу випаровуються», пише британська Guardian

Володимир Путін зіткнувся зі зростаючою міжнародною ізоляцією та перспективою опинитися у статусі парії, бо навіть давні союзники «різко повернулися проти нього після вторгнення в Україну, а західні країни планували подальші рішучі військові та фінансові дії проти Москви».

«Оскільки внаслідок запеклого опору українських солдатів та армії громадян-добровольців його надії на швидку перемогу випарувалися, президента Росії покинув його ключовий союзник - Китай, а президент України Володимир Зеленський зухвало відкинув його ультиматум з вимогою капітуляції Києва», - читають сьогодні в Guardian.

Найбільш вражаючим часопис називає те, що в суботу Німеччина оголосила, що передасть Україні зі своїх арсеналів 1000 одиниць протитанкової зброї та 500 переносних ракет Стінґер.

«Ще одним ударом» на думку Guardian стало те, що Москву припинив підтримувати давно приязний до Путіни угорський керівник Віктор Орбан.

Український міністр оборони 27 лютого пише «у перемогу над росіянами віримо вже не лише ми»

Олексій Резніков, міністр оборони України, у поширеному зранку у неділю зверненні підкреслює, що українці вже третю добу вистояли під натиском російських військ і він пише про віру в перемогу.

«Попереду ще багато випробувань. Але в нашу перемогу тепер віримо не тільки ми. Подивіться навколо. Багато хто нарешті здолав страх і наважився кинути виклик Кремлю. З кожною годиною все більше людей усвідомлює, що ніде в Європі немає такої армії. Ніде. І що без цієї армії і нашого народу Європа ніколи не буде в безпеці. Без нас Європи просто не буде. Тому вже зараз надходить допомога, яка ще три дні тому була неможливою. Темрява відступить. Світанок близько. Тримаймо стрій. Слава Україні! Слава Героям України!», - написано у зверненні.

Окремо міністр пише про це у дописі англійською мовою у Твіттері, поширеному зранку 27 лютого.

Більше

XS
SM
MD
LG