Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

Україна говорить про «невідкладне» приєднання до ЄС

Президент Володимир Зеленський проголосив, що героїчна боротьба українців «за нашу державу і за всю Європу» дає підставу звертатися до ЄС з проханням про «невідкладне приєднання України за спеціальною процедурою».

«Звертаємось Європейського союзу щодо невідкладного приєднання України за новою спеціальним процедурою. Ми вдячні партнерам за те, що вони поряд з нами, але наша мета - бути разом з усіма європейцями, і головне - бути на рівних. Я впевнений, що це справедливо. Я впевнений, що ми на це заслужили. Я впевнений що все це можливо», - сказав президент Зеленський у відеозверненні 28 лютого.

Оцінка розвідданих британського міністерства оборони щодо України зранку 28.02

  • Більшість наземних військ Путіна залишаються на відстані понад 30 км. на північ від Києва. Їхній наступ сповільнили українські сили, які захищають аеродром Гостомель, що з першого дня конфлікту став ключовою російською ціллю.
  • Активні бої тривають довкола Чернігова і Харкова, але обидва міста залишаються під українським контролем.
  • Провали з логістикою, а також запеклий український опір далі зупиняють російське просування.

Якщо ви щойно зайшли на цю сторінку - коротко про події станом на середину дня за європейським часом:

  • Українська делегація прибула на переговори з росіянами у прикордонному з Україною білоруському місті Гомель, але Росія не подає ознак намірів зупиняти бойові дії.
  • Офіційний Київ каже, що «ключове питання тих перемовин – негайне припинення вогню та відведення військ із території України».
  • Курс російського рубля на біржах впав на приблизно 40% і російські інвестиції втрачають вартість внаслідок фінансових та економічних санкцій проти Росії.
  • Президент Зеленський виступив з відеозверненням на початку п'ятого дня нової російської війни і сказав, що вже 4,500 російських солдатів загинули і запитав: «Заради чого ви всі сюди прийшли?»
  • Український президент також заяви, що героїчна боротьба українців «за нашу державу і за всю Європу» дає підставу звертатися до ЄС з проханням про «невідкладне приєднання України за спеціальною процедурою».

Макрон дзвонив Путіну на заклик Зеленського

Французький президент Еммануель Макрон повідомив, що на прохання президента України Володимира Зеленського він телефонував 28 лютого президентові Путіну і зокрема «повторив вимогу міжнародної спільноти зупинити наступ в Україні та запровадити негайне припинення вогню».

В офіційному повідомленні Парижа йдеться, що Макрон запропонував, аби на тлі переговорів російської та української делегацій в Білорусі: «припинити удари і напади на цивільних та житлові райони; зберігати цивільну інфраструктуру; не нападати на дороги, особливо на дорогу на південь з Києва».

З Парижа кажуть, що Путін підтвердив бажання дотримуватися тих трьох пунктів і погодився «підтримувати зв’язок упродовж наступних днів».

Тим часом з України повідомили, що в день проведення переговорів українських та російських представників російські війська завдали ракетного удару по Харкову, вразивши житлові масиви і призвівши до багатьох жертв.

Більше

XS
SM
MD
LG