Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

Міністерка закордонних справ Великобританії оголосила про підготовку подальших каральних заходів проти Росії

У своєму зверненні до Палати громад міністерка закордонних справ Великобританії ліз Трасс поінформувала законодавців про подальші каральні заходи проти Росії.

«Сьогодні я можу проінформувати Палату, що я ініціюю два нових санкційних законопроекти. Перший передбачає перелік нових важелів проти фінансового сектора Росії. Він включає інструменти, які дозволять не допустити розрахунки російськими банками у фунтах стерлінгів. 50% всієї торгівлі Росія здійснює у доларах та фунтах стерлінгів, тому наше скоординоване зі США рішення унеможливіть Росію торгувати зі світом», - зазначила вона.

Трасс також оголосила про свій намір замороження всіх активів трьох банків РФ – ВЕБ, «Совкоббанку» та барнку «Откритіє». Вона наголосила, що у наступні дні планується замороження у співпраці із союзниками активів всіх російських банків.

Другий законопроект передбачає заборону експорту до Росії товарів широкого спектру секторів. Це включатиме високотехнологічне обладнання, як то макроелектроніку та навігаційне та морське обладнання.

Держсекретар США Ентоні Блінкен підніматиме питання порушення Росією прав людини в Україні на сесії РПЛ ООН

У вівторок, 1-го березня, до учасників сесії звернеться держсекретар Ентоні Блінкен, повідомляє сайт Державного департаменту, скористуючись цією нагодою, щоб «чітко пояснити загрозу з боку Росії».

«З початку навмисного, неспровокованого та невиправданого нападу Росії на Україну повідомлення про порушення прав людини стали масовими. Нехай не буде плутанини: Росія напала на Україну, бо Україна наважилася йти демократичним шляхом. Вторгнення Росії пошкодило та зруйнувало школи, лікарні, радіостанції та будинки, вбиваючи та травмуючи мирних жителів, у тому числі дітей», - йдеться у повідомленні Держдепу.

Чому нові санкції проти Росії називають спустошливими

Захід більше не обмежується висловленням великої стурбованості щодо агресії Росії в Україні. США, Європа, інші країни виступили з новими санкціями проти Росії.

Серед санкцій, оголошених США в понеділок - обмеження доступу російського центробанку до мільярдів доларів активів а також обмеження стосовно коштів Суверенного фонду добробуту та Російського фонду прямих інвестицій, йдеться в повідомленні Міністерства фінансів США. Додаткові санкції також запроваджують ЄС, Німеччина, Франція, Італія, Японія, Канада та інші країни. Навіть традиційно нейтральна Швейцарія оголосила про приєднання до санкцій ЄС, зокрема стосовно активів президента Росії .

"Безпрецедентні заходи, яких ми вживаємо сьогодні значно обмежать здатність Росії використовувати активи для фінансування дестабілізаційної діяльності і спрямовані проти коштів, на які Путін та його найближче оточення розраховують, щоб провадити вторгнення до України", - заявила міністр фінансів США Дженет Єллен, представляючи санкції.

До більш рішучих дій Міжнародну спільноту спонукала позиція українців, говорить британський економіст Тімоті Еш. "Причина, чому Захід різко змінив позицію за вихідні – це те, що Зеленський і український народ захопили серця світу. Людей вразила мужність Зеленського та народу Україні. Це битва Давіда проти Голіафа і це присоромило Захід", - говорить економіст BlueBay.

Еш переконаний - Путін програє інформаційну війну, а Захід готовий до дій, які раніше вважались малоймовірними, такі як відключення від SWIFT, або санкції проти центорбанку.

Президент США та союзники обговорили подальшу підтримку України та притягнення Росії до відповідності

Президент США Джозеф Байден обговорив з союзниками і партнерами під час телефонної конференції скоординовану «відповідь на невиправдану і неспровоковану війну Росії проти України». Про це повідомляє Білий Дім.

Лідери, йдеться у повідомленні, «визнали хоробрість українського народу перед лицем російської агресії» та обговорили безпекову, економічну та гуманітарну допомогу України.

У розмові брали участь лідери США, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Польщі, Румунії, Великої Британії, а також - президентка Європейської комісії, президент Європейської ради та генсек НАТО.

Більше

XS
SM
MD
LG