Спеціальні потреби

Сім'ї мігрантів, роз'єднані за Трампа, бояться його повернення до влади


Діти-мігранти сідають у шкільний автобус під наглядом своїх опікунів перед готелем Row, який служить притулком для мігрантів, 12 грудня 2023 року, Нью-Йорк.
Діти-мігранти сідають у шкільний автобус під наглядом своїх опікунів перед готелем Row, який служить притулком для мігрантів, 12 грудня 2023 року, Нью-Йорк.

Кандидат в президенти від Республіканської партії Дональд Трамп зробив питання імміграції центральними у своїй кампанії, звинувачуючи адміністрацію Байдена та віцепрезидентку, кандидатку в президенти від Демократичної партії Камалу Гарріс у неспроможності забезпечити захист південного кордону. Гарріс же критикує політику "нульової толерантності" Трампа.

За часів президентства Трампа, уряд США проводив кримінальне переслідування повнолітніх, які незаконно перетинають кордон. Батьків розлучали з дітьми, яких передавали в притулки по всій країні.

Трамп не говорить конкретно, чи планує відновити цю практику, якщо переможе 5 листопада, хоча раніше підтримував такі заходи.

"Президент Трамп відновить свою ефективну імміграційну політику, запровадить нові каральні заходи, які торкнуться усіх злочинних контрабандистів у світі, і застосує всі федеральні повноваження та повноваження на рівні штатів, необхідні для запровадження найбільшої операції з депортації нелегальних злочинців, наркоторговців і торговців людьми в американській історії", - заявила Каролайн Лівітт, прессекретар кампанії Трампа.

Цього місяця кампанія Гарріс провела захід, на якому були присутні діти, які були розлучені зі своїми родинами, щоб привернути увагу до політики Трампа.

Імміграційний статус більшості сімей, роз’єднаних кілька років тому, невизначенийґ. Відповідно до врегулювання між сім’ями та адміністрацією Байдена, оголошеного минулого року, родини мають два роки, щоб подати заяву на отримання притулку за більш сприятливою процедурою.

Правозахисники кажуть, що роз’єднані сім’ї непокоїть, що Трамп у разі його обрання виконає обіцянки депортувати мільйони людей.

Домовленість 2023 року забороняє майбутнім адміністраціям практикувати розділ сімей до 2031 року. Але прихильники мають занепокоєння.

Крісті Тернер-Гербас, старша радниця Kids in Need of Defense, каже, що її хвилюють винятки з встановленого правила і додає, що для втілення у життя досягненої угоди потрібна політична воля.

Політика адміністрації Трампа була відхиленням від загальної практики утримувати сім’ї з дітьми разом, коли вони приїжджають на південний кордон.

Батьків притягували до відповідальності. Дітей, яких не можна тримати під вартою, розглядали як неповнолітніх без супроводу та передавали до притулків.

Після громадського обурення 20 червня 2018 року Трамп заявив, що він припиняє цю політику. Через шість днів суддя наказав уряду возз’єднати сім’ї, тисячі з яких були розділені. Поганий облік в урядових установах ускладнював возз’єднання сімей. Багато батьків депортували, що ще більше ускладнило ситуацію.

Коли Джо Байден став президентом, він створив робочу групу для возз’єднання сімей. Оперативна група виявила, що близько 5000 дітей були розлучені зі своїми батьками, возз’єднання зі своїми сім’ями близько 1400 дітей не підтверджено. Деякі возз’єднання в процесі. Для інших немає контактної інформації, тому їх пошук триває.

Американський союз громадянських свобод, який подав позов проти адміністрації Трампа, щоб припинити розлучення сімей, оцінює кількість розлучених дітей ближче до 5500.

Лі Гелернт, провідний адвокат у цьому судовому процесі, каже, що за оцінками ACLU близько 1000 сімей все ще живуть окремо.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG