Спеціальні потреби

МОК офіційно не запрошує Росію та Білорусь на Олімпіаду в Парижі. Але їхні спортсмени зможуть змагатися   


Олімпійські кола на фоні Ейфелевої вежі виставлені на честь святкування перемоги заявки Парижа на Олімпіаду 2024 року. Фото: REUTERS/Benoit Tessier
Олімпійські кола на фоні Ейфелевої вежі виставлені на честь святкування перемоги заявки Парижа на Олімпіаду 2024 року. Фото: REUTERS/Benoit Tessier

Міжнародний Олімпійський Комітет не запрошуватиме офіційно спортсменів від Росії та Білорусі на Олімпійські ігри 2024 року у Парижі. Про це мовиться у роз’ясненні МОК рекомендацій, які агенція видала міжнародним федераціям і організаторам міжнародних спортивних заходів.

“Поточні рекомендації МОК для міжнародних федерацій та організаторів міжнародних спортивних заходів щодо участі спортсменів з російським чи білоруським паспортом у міжнародних змаганнях не стосуються участі спортсменів та їх допоміжного персоналу з російським чи білоруським паспортом на Олімпійських іграх у Парижі 2024 року або Зимові Олімпійські ігри в Мілані Кортіна 2026. … Запрошення 203 НОКам (Національним олімпійським комітетам), які мають право на участь, будуть надіслані 26 липня 2023 року. З огляду на наведені причини це виключить НОК Росії та Білорусі, а також НОК Гватемали”, - повідомляється на сайті організації.

Комісія з етики МОК також додає, що членів Олімпійського комітету в Росії продовжують оцінювати за двома категоріями: 1) їхня активна підтримка війни; 2) їхня договірна ситуація з російськими військовими чи органами національної безпеки.

Міжнародний Олімпійський комітет також критикує Україну те, що не дозволяє українським спортсменам змагатися в тих категоріях, де виступають російські або білоруські спортсмени. Відповідний наказ ухвалило Міністерство молоді та спорту України 12 квітня.

“Щоб пройти кваліфікацію (на Олімпійські ігри), їм потрібно було б уже зараз виступати на міжнародному рівні. Водночас на чемпіонаті світу з дзюдо та тхеквондо українські спортсмени були відсутні, оскільки їх не допустили за вказівкою Мінспорту України. Іншими словами, українські спортсмени потрапили під санкції власного уряду через війну, яку розв’язали уряди Росії та Білорусі”, - мовиться у повідомленні МОК.

“Важко зрозуміти, чому українська влада позбавляє власних спортсменів шансу пройти відбір на Олімпійські ігри в Парижі 2024 року та зробити так, щоб український народ пишався цим. Важко зрозуміти, чому українських спортсменів допускають до змагань до великого тенісу, а не до настільного. Важко зрозуміти, чому їм дозволено змагатися у велоспорті, а не у плаванні. Важко зрозуміти, чому у фехтуванні український спортсмен може виступати в дисципліні А, а його товариш по команді не може виступати в дисципліні Б”, - заявляють у МОК.

Офіційне запрошення на Олімпійські ігри МОК зазвичай надсилає національним збірним країн-учасників за рік до відкриття.

Попри те, що збірні РФ та Білорусі не отримають запрошення, їхні спортсмени все одно зможуть приєднатись до Ігор в Парижі - під нейтральним прапором або під прапором інших країн.

Президентом білоруського Національного комітету Олімпійських ігор є Віктор Лукашенко, старший син Олександра Лукашенка.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG