Спеціальні потреби

Молдова вперше імпортує американський зріджений газ для споживачів


До Молдови американський газ надійде з грецького порту Александруполіс. Зображення: карта Греції з портом Александруполіс
До Молдови американський газ надійде з грецького порту Александруполіс. Зображення: карта Греції з портом Александруполіс

Reuters – Внутрішній постачальник газу в Молдові Energocom заявив, що в понеділок і вівторок вперше доставить своїм споживачам пробні обсяги зрідженого природного газу із США.

Молдова майже виключно отримувала газ з Росії в рамках угоди з державною російською компанією Газпромом, але активізувала зусилля з диверсифікації після повномасштабного вторгнення Москви в сусідню Україну два роки тому.

У заяві Energocom йдеться, що компанія купуватиме ЗПГ з плавучого терміналу в Александруполісі у співпраці з грецькою державною компанією DEPA Commercial.

"У понеділок і вівторок ми закупимо 14 тис. МВт-год природного газу щодня в порту Александруполіс. Загалом близько 28 тис. МВт-год, що еквівалентно 2,6 млн кубометрів газу!, – повідомив в.о. директора Energocom Віктор Бінзар.

Компанія вже випробувала маршрут імпорту з Греції, купивши невелику кількість газу в 2023 році.

Зараз Молдова не купує газ у Росії, але сепаратистський регіон Придністров'я покладається на її постачання. Загальний обсяг попиту на газ становить трохи більше 3 млрд кубометрів на рік.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG