Спеціальні потреби

$300 млн на безпекову допомогу Україні - Сенат схвалив проект оборонного бюджету США


Будівля Конгресу США. Вашингтон
Будівля Конгресу США. Вашингтон

Сенат США затвердив власну версію проекту оборонного бюджету США на 2024 рік. Раніше відповідний проект схвалила Палата представників США. Тепер обидві палати американського Конгресу мають узгодити спільний документ.

Загалом, на оборонну сферу в сенатській версії документа передбачається виділити рекордні $886 мільярдів. Так само, як і в законопроекті проголосованому в Палаті представників, сенатська версія схвалює $300 млн на безпекову допомогу Україні в 2024. Це рівноцінно сумі, яку запитував Білий Дім, але на $500 мільйонів менше, ніж було погоджено минулого року. Тоді, в рамках оборонного бюджету США, для України передбачили $800 мільйонів. Окрім того, Сенат пропонує продовжити дію Ініціативи сприяння безпеці Україні щонайменше, до 2027 фінансового року.

Окремим розділом Сенат висловлює свою позицію, щодо озброєння України та закликає надати Києву вдосконалені боєприпаси подвійного призначення DPICM, - "Таку зброю можна застосовувати в існуючих українських системах, що збільшить український запас боєприпасів та посилить зусилля України припинити незаконну та несправедливу війну Росії", - йдеться в розділі 1240.

Законопроект пропонує продовжити спрощене придбання оборонних запасів пов’язаних з Україною та наголошує на необхідності окремо виділити додаткові кошти на оборону США та зокрема на Україну.

"(Законопроект ред.) висловлює позицію Сенату про зростаючі загрози для національної безпеки, які вимагають виділення додаткових коштів, більших за означений ліміт оборонних витрат. (Законопроект ред.) закликає президента надіслати екстрені запити на додаткове фінансування для розв'зання цих проблем. Включаючи продовження підтримки ЗСУ, додаткове виробництво боєприпасів, бойових машин та модернізацію військово-морської оборони", - йдеться в розділі 1004, про позицію Сенату щодо необхідності додаткових, екстрених асигнувань.

Окрім іншого, документ надає уряду повноваження проводити навчання та підтримку в Україні лікування ПТСР, ампутацій, черепно-мозкових травм та інших ушкоджень отриманих внаслідок російської війни.

Союзники та партнери США і НАТО повинні продовжити надання необхідної допомоги Україні, оскільки українці продовжують боротьбу проти незаконної та несправедливої війни
проект оборонного бюджету США

А також закріпляє зобов’язання США перед НАТО та наголошує на важливості збереження об'єднаної відповіді на війну РФ в Україні. "Незаконне вторгнення РФ в Україну підірвало безпеку в Європі та вимагає повної уваги НАТО. Союзники та партнери США і НАТО повинні продовжити надання необхідної допомоги Україні, оскільки українці продовжують боротьбу проти незаконної та несправедливої війни", - йдеться в тексті.

Далі Сенат та Палата представників мають узгодити спільну версію оборонного бюджету. Оглядачі зауважують, що процес погодження фінальної версії може бути складним, так як раніше в Палаті представників республіканцям вдалось додати до Оборонного бюджету низку поправок, з якими категорично не погоджуються демократи. Зокрема, щодо расових та гендерних питань, а також щодо політики Пентагону стосовно абортів.

Відтак, голосування в Сенаті мало двопартійний характер, 86 - за, 11 - проти. У той час як варіант Палати представників був прийнятий переважно партійним голосуванням 219 - за, 210 - проти. Із них четверо демократів проголосували за та четверо республіканців проти.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG