Спеціальні потреби

"Не можу дати однозначної відповіді" – Салліван про дозвіл на удари вглиб Росії


Ілюстративне фото. Українські військовослужбовці ведуть вогонь з американської 155-мм амохідної гаубиці М109 по російських військах на передовій поблизу м. Куп'янськ, Харківська область, Україна, 19 липня 2023 р. REUTERS/Sofiia Gatilova/File Photo
Ілюстративне фото. Українські військовослужбовці ведуть вогонь з американської 155-мм амохідної гаубиці М109 по російських військах на передовій поблизу м. Куп'янськ, Харківська область, Україна, 19 липня 2023 р. REUTERS/Sofiia Gatilova/File Photo

Радник із нацбезпеки президента США Джейк Салліван не має однозначної відповіді щодо того, чи існують обставини, за яких Вашингтон дозволив би Україні використовувати американську зброю для значно глибших ударів по території Росії. Про це він сказав у пʼятницю, 19-го липня, під час конференції в Аспенівському Інституті.

"Це питання ставили президенту на пресконференції після саміту НАТО, і він, по суті, сказав, що ми постійно дивимось на ситуацію, – що потрібно Україні, що ми можемо запропонувати, і відповідно робимо свої судження. І зі зміною війни в Україні змінюється наша підтримка, розвиваються можливості, які ми надаємо, змінюються параметри, які ми їм встановлюємо. Тож я не можу дати однозначної відповіді на це питання щодо майбутнього", – сказав Салліван на щорічному безпековому форумі, що проходить у штаті Колорадо.

Водночас він наголосив, що "теперішня позиція президента полягає в тому, що обставини змінюються", і що президент США Джо Байден уже змінював свою політику щодо застосування наданого Україні озброєння, зокрема, дозволивши завдавати ударів по території Росії поблизу кордону.

"Росія фактично розпочинала новий наступ прямо через кордон у напрямку Харкова, і здоровий глузд підказував, що Україна повинна мати можливість відповісти цьому наступу. І тому президент сказав: "Так, звичайно, вперед!" Але поки його політика щодо далеких ударів по території Росії не змінилася", – зазначив Салліван.

"Я не можу передбачити, що станеться восени"

Водночас радник із нацбезпеки США зазначив, що Сполучені Штати зі своїм озброєнням є "критично важливими для цієї війни", додавши, що не знає, якою буде політика ймовірної нової адміністрації.

Він додав, що очікуваний перехід координації збройної підтримки України від США до НАТО забезпечить сталість постачання українських військ при будь-якій адміністрації.

"Я не можу передбачити, що станеться восени чи наступного року. Те, що я можу вам сказати, що встановлення цієї архітектури (безпекової допомоги Україні з боку країн НАТО, - ред.), на мою думку, дає нам найкращу можливість забезпечити Україні підтримку, якої вона не просто потребує, а принципово заслуговує від своїх партнерів на Заході. І я зроблю все можливе, щоб це тривало", – сказав Салліван.

При цьому на запитання, як країни Європи повинні підготуватися на випадок зміни влади у США та ймовірної зміни політики щодо України, Салліван сказав, що вони вже "нарощують свій внутрішній потенціал":

"І якщо ви подивитеся на винахідливість України, її виробничу майстерність як значного виробника оборонної продукції протягом десятиліть, і фактичні зусилля, які вона робить, – її здатність нарощувати власні можливості для самозахисту реальна, і вона зростає з місяця в місяць".

Він наголосив, що НАТО відіграватиме вирішальну роль і буде основою підтримки України "на довгостроковій, стійкій основі".

"Є інституційна роль НАТО, визначена на останньому саміті, яка буде діяти протягом багатьох років у майбутньому, протягом кількох адміністрацій".

Як повідомляв Голос Америки, члени НАТО не мають одностайності в питанні, як Україна може використовувати західну зброю, особливо якщо йдеться про ракети великої дальності.

Деякі країни чітко заявляють, що Київ має право використовувати західну зброю для ударів по цілях у глибині Росії, тоді як інші країни, серед яких Сполучені Штати, обмежують можливості для вибору цілей для ЗСУ, дозволивши Україні використовувати американську зброю лише всередині української території та в Росії поблизу кордону.

Заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю Голосу Америки сказав, що Україна продовжує працювати з американськими партнерами в цьому питанні і сподівається, що відповідне рішення ухвалять найближчим часом.

Водночас низка американських сенаторів від Республіканської та Демократичної партії висловили підтримку послаблення обмежень на те, як Україна використовує зброю далекого радіусу дії США для протидії Росії. Про це вже впродовж довгого часу просить керівництво України, яке пояснює, що знищуючи військові об'єкти на території Росії, можна краще вести оборону своїх міст, цивільних об'єктів та війська.

Дивіться також:

Час-Time. Трамп — кандидат у президенти США. Як це вплине на Україну?
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

"Максим" – зброя 19 сторіччя проти російських дронів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG