Спеціальні потреби

НАТО й ООН засудили пошкодження ракетою РФ судна з українським зерном


Пошкоджене російською ракетою судно з українським зерном, 12 вересня 2024. Фото Офісу президента України/Reuters
Пошкоджене російською ракетою судно з українським зерном, 12 вересня 2024. Фото Офісу президента України/Reuters

НАТО засудило ракетний удар Росії по цивільному зерновому судну в Чорному морі.

"Таким атакам немає виправдання. Вчорашній удар ще раз показує безрозсудний характер російської війни", - заявила речниця НАТО Фара Дахлалла.

Напередодні речник ООН Стефан Дюжаррік заявив, що "це яскраве нагадування про те, що цивільні судна продовжують стикатися з загрозами в Чорному морі".

"Напади на цивільні судна, портову інфраструктуру, включаючи зерноперевантажувальні комплекси, заборонені міжнародним правом і мають бути припинені, - сказав Дюжаррік. - Гарантування безпеки та стійкості експорту сільськогосподарської продукції через Чорне море залишається критично важливим для підтримки глобальної продовольчої безпеки та контролю світових цін".

Про те, що напередодні російська ракета поцілила у судно з українським зерном в Чорному морі, повідомив президент України Володимир Зеленський. "Очікуємо на реакцію світу. Пшениця та продовольча безпека ніколи не мають бути мішенню для ракет", - додав український глава.

Суховантаж грецької компанії VRS Maritime Services ішов під прапором острівної карибської держави Сент-Кіттс і Невіс й віз пшеницю для Єгипту. Судно вийшло з порту Чорноморськ на Одещині, а останнім його відомий місцем перебування був румунський порт Константа.

Дмитро Плетенчук, речник ВМС України, повідомив, що судно перебувало в морській економічній зоні Румунії. Однак Військово-морське управління Румунії заявило, що судно не перебувало в її територіальних водах і що до нього жодним чином не зверталися за допомогою.

Трейдери заявили, що цей інцидент сприяв зростанню цін на пшеницю, додавши занепокоєння щодо скорочення постачань у Чорноморській експортній зоні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG