Спеціальні потреби

ЄС назвав передачу Іраном балістичних ракет Росії “прямою загрозою” безпеці Європи та істотною ескалацією


На архівному фото - моделі іранських ракет на стенді виставки у Досі, Катар, 23 березня 2022 р. AP Photo/Lujain Jo
На архівному фото - моделі іранських ракет на стенді виставки у Досі, Катар, 23 березня 2022 р. AP Photo/Lujain Jo

Європейський Союз оприлюднив заяву, у якій рішуче засуджує нещодавню передачу балістичних ракет іранського виробництва та боєприпасів Росії, які остання використовувала у своїй незаконній агресивній війні проти України.

“Ця передача є прямою загрозою європейській безпеці та істотною матеріальною ескалацією”, – йдеться у заяві оприлюдненій в п'ятницю.

Факт передачі ракет і безпілотників “доводять чітку рішучість [Росії] продовжувати свою жорстоку агресивну війну проти України та її народу”, наголошують у ЄС, зокрема застерігаючи про націлення РФ на критично важливу енергетичну інфраструктуру.

Росія, йдеться у заяві, намагається спричинити “найвищу можливу загибель цивільного населення” та великомасштабні руйнування.

А іранські балістичні ракети “можуть бути використані, щоб спричинити подальші страждання та руйнування в Україні”.

Європейський Союз нагадує, що неодноразово рішуче застерігав Іран від передачі Росії балістичних ракет, а тепер – “відповість швидко та в координації з міжнародними партнерами”.

Йдеться про санкції проти Ірану, включаючи фізичних та юридичних осіб, залучених до іранських програм балістичних ракет та безпілотників, а також авіаційного сектору.

Як повідомляв Голос Америки, основні іранські комерційні авіалінії потрапили під санкції США через їхню роль у поставках зброї та компонентів Росії для війни проти України.

Велика Британія, Франція та Німеччина також ввели обмеження на діяльність Iran Air на своїй території.

Крім того, постачання Іраном ракет до РФ призведе до “інтенсивнішої допомоги для України” з боку Заходу, вважає прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, якого цитує Радіо Свобода. На брифінгу у Вроцлаві 13 вересня польський прем’єр сказав, що в інтересах безпеки Польщі, щоб Україна була якнайкраще оснащена та могла якомога ефективніше захищати українське небо, бо в певному сенсі це охорона і польського повітряного простору.

“Я мав учора [12 вересня – ред.] довгу розмову з держсекретарем США паном Блінкеном, ми в постійному контакті з іншими керівниками, і мушу сказати, що солідарність Заходу в цьому питанні щораз більше вражає і слід очікувати зі сторони наших союзників і всього західного світу інтенсивнішої допомоги для України”, – сказав Дональд Туск.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG