Спеціальні потреби

У Донецьку були підпалені автомобілі місії ОБСЄ


Seorang anak tampak di antara jamaah Muslim yang sedang melakukan shalat Idul Fitri di Bukares, Romania.
Seorang anak tampak di antara jamaah Muslim yang sedang melakukan shalat Idul Fitri di Bukares, Romania.

Чотири броньовані автомобілі моніторингової місії ОБСЄ в зоні конфлікту на сході України згоріли в ніч на неділю. Про це повідомили представники організації, називаючи очевидний підпал спробою перешкодити роботі місії.

Спостерігачі ОБСЄ написали в неділю у Твіттері, що мова йде про підпал.

У заяві ОБСЄ йдеться, що близько 2:30 ночі за місцевим часом спостерігачі почули чотири гучні вибухи – ймовірно, вибухали покришки броньованих автомобілів. Прибулі пожежники протягом години погасили вогонь.

Три автомобілі ОБСЄ були повністю знищені, один серйозно пошкоджений, і три частково пошкоджені від теплового впливу вогню, йдеться в заяві організації. Ніхто із співробітників місії не постраждав.

Організація з безпеки і співробітництва в Європі спостерігає за дотриманням угоди про припинення вогню, яке порушувалося вже багато разів. Останні тижні були відзначені посиленням ворожості по відношенню до ОБСЄ на підконтрольних сепаратистам територіях.

«Судячи з усього, такі заходи із залякування ставлять своєю метою припинення роботи ОБСЄ з інформування про події на території», – заявив заступник голови моніторингової місії Олександр Гуґ.

Денис Пушилін – один з керівників самопроголошеної «Донецької народної республіки» – висловив «крайнє обурення» у зв’язку з підпалом і заявив, що буде докладено всіх зусиль для пошуку винних і забезпечення безпеки місії.

За словами Гуґа, співробітники місії не мають наміру залишати Донецьк. У четвер близько 300 демонстрантів зібралися біля готелю в Донецьку, де розміщується місія, з плакатами, і критикували «мовчання» і «сліпоту» спостерігачів, після чого залили зі шланга площу перед будівлею червоною рідиною.

ОБСЄ регулярно звинувачує як сепаратистів, так і українських військових у порушеннях режиму припинення вогню і неповному відводі важкої артилерії, відповідно до вимог мирної угоди, яка була укладена в лютому, щоб покласти край конфлікту, що забрав життя понад 6 500 людей.

У неділю обидві сторони звинуватили один одного в обстрілі околиць підконтрольної сепаратистам Горлівки, що на північний схід від Донецька.

Сепаратисти заявляють, що артилерійський обстріл міста здійснила українська сторона, в результаті чого загинув один мирний житель. Українські військові стверджують, однак, що сепаратисти обстрілювали сусідні позиції урядових військ, і охарактеризували ситуацію в цьому районі як нестабільну.

Представник українських військових Олександр Мотузяник на щоденному брифінгу повідомив, що за минулу добу один український солдат був убитий, а десять військовослужбовців, одна жінка з цивільного населення і двоє дітей отримали поранення.

Розсилка

Відео - найголовніше

Кредит для України на $50 млрд узгодили союзники. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG