Спеціальні потреби

МЗС Туреччини: мирні перемовини мають забезпечити "збалансований результат" і повагу до "законних інтересів українського народу”


На цьому архівному фото видно зліва радника з національної безпеки США Джейка Саллівана, радника з національної безпеки Великої Британії сера Стівена Ловгроува і на той час постійного представника Туреччини при НАТО Басата Озтюрка, 7 жовтня 2021 р. (Фото: AP/Вірджинія Мейо)
На цьому архівному фото видно зліва радника з національної безпеки США Джейка Саллівана, радника з національної безпеки Великої Британії сера Стівена Ловгроува і на той час постійного представника Туреччини при НАТО Басата Озтюрка, 7 жовтня 2021 р. (Фото: AP/Вірджинія Мейо)

Туреччина без вагань підтримує Україну, як свого сусіда й братню країну, та прагне якомога скорішого завершення війни, яке має відбутися на засадах поваги до “легітимних і законних інтересів українського народу”.

Таку думку висловив 13 вересня Басат Озтюрк, генеральний директор з питань міжнародної безпеки Міністерства закордонних справ Туреччини, виступаючи на форумі вашингтонського центру "Атлантична рада" на тему “Досліджуючи співпрацю: Туреччина та Захід у Чорному морі” в п'ятницю.

“Ми також підтримуємо Україну без вагань, тому що Україна є нашим сусідом, історично братньою, сестринською країною”, - сказав у своїй промові Озтюрк, окремо наголосивши на тому, що така підтримка зумовлена не лише питанням кримських татар.

“Ми вважаємо весь український народ також нашими сестрами й братами, і тому я справді вболіваю за них усім серцем. Тому ми не хочемо затягувати цю війну, - додав він. - Звісно, це не означає, що Україна повинна здатися”.

Водночас закінчення війни треба шукати у мирних переговорах, результатом яких, за словами посла, має стати “збалансований результат”.

“Жодна війна не тривала вічно. В умовах укладення миру цієї війни також має бути, безумовно, дотримання легітимних і законних інтересів українського народу. Але ми також маємо це зрозуміти. Ми повинні мати збалансований результат цих мирних переговорів”, - зазначив посол у своїй промові.

Днями президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що повернення Криму Україні є “вимогою міжнародного права”, що експерти назвали зміною позиції Туреччини, як повідомляв Голос Америки.

“Повернення Криму до складу України є вимогою міжнародного права”, - сказав Ердоган 11 вересня у відеозверненні до Четвертого саміту лідерів Кримської платформи.

“Наша підтримка територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України є непохитною”, — додав турецький президент, слова якого деякі оглядачі назвали "ударом" по президенту Росії Путіну.

Війна Росії проти України змінила безпековий контекст у Чорному морі та в регіоні загалом та призвела до переоцінки уявлень про безпеку Європи та НАТО, підкреслили учасники форуму Атлантичної ради в п'ятницю.

Туреччина загалом поділяє засадничі принципи своїх західних союзників по НАТО щодо регіону, включно, зокрема із забезпеченням стабільності, стримуванням російської агресії та збереженням територіальної цілісності України.

Однак Туреччина, на відміну від більшості інших західних країн, “збалансувала свої стратегічні відносини з Україною, включаючи глибоку військову співпрацю, водночас зберігаючи економічні відносини з Росією”, зазначила у вступному слові Дефне Садіклар Арслан, старша директорка Атлантичної ради.

Озтюрк окремо наголосив на ролі Туреччини у зусиллях зі звільнення українських полонених, зокрема воїнів Азову, укладенні зернової угоди, забезпеченні судноплавства у Чорному морі, а також закритті Босфорської протоки для будь-яких військових кораблів, зокрема російських, через 3 дні після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

“Ми є не лише брамником і вартовим Чорного моря, ми також є брамником і вартовим стратегічного балансу в Чорному морі”, - заявив посол.

“Отже, неможливо зробити будь-який значущий проєкт у Чорному морі, виключивши Туреччину, - підсумував він. - Але я не перебільшую також позицію Туреччини, адже без України це теж неможливо. Без Румунії та Болгарії також не обійтися. Це навіть також неможливо без Російської Федерації. Сподіваюся, коли буде мирне вирішення цієї війни”.

Водночас у ширшій перспективі, за словами Озтюрка, Туреччина не отримала так званих “дивідендів від миру”, якими скористалися її європейські сусіди, особливо після закінчення холодної війни, що дозволило їм скоротити свої збройні сили та спрямувати кошти в інші сфери. Туреччина також суттєво постраждала від воєн в Іраку та Сирії, які він назвав “помилками”.

Відтак Анкара, за словами Озтюрка, як “другий за потужністю союзник” у НАТО, хотіла б отримати ширше визнання, повагу та залученість у сферу колективного Заходу й НАТО, які б не обмежувалися лише питаннями війни в Україні та сферами безпеки й оборони.

“Таким чином, ми не лише говоримо про мир, ми не лише просуваємо дипломатичні, політичні результати та вирішення конфлікту. Ми також готові до будь-яких непередбачених ситуацій як другий найпотужніший союзник, яким, я стверджую, ми є”, - заявив Озтюрк, не вказавши, які саме непередбачені ситуації він має на увазі, а також не назвавши напряму інші ключові країни-союзниці по НАТО.

“Це не може бути лише (в контексті) Чорного моря. Це не може бути тільки в контексті війни в Україні. Це не може бути лише в контексті безпеки та оборони. Якщо ми є союзником, партнером, і ми також належимо до Заходу, але ми маємо більше, ніж те, що мають інші наші західні альянси та партнери, тому що ми також є тут на стику заходу та сходу, півночі та півдня”, - пояснив посол, який також світоглядно зарахував до Заходу такі країни, як Японія та Південна Корея, Австралія і Нова Зеландія.

“Тому, що, подобається їм це чи ні, ми є ключовим союзником, і того, що ми Туреччина, достатньо, щоб нас поважали – з нашим населенням, географією, геополітичним положенням, політикою та справжніми зусиллями залишатися відданим союзником, але й однаково залишатися добрим сусідом, добрим другом, надійним для всіх країн Чорного моря”, - підсумував він.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG