Спеціальні потреби

Зміцнення ППО та посилення потенціалу на лінії фронту, зокрема на Харківщині. Що входить до нового пакету допомоги від США


Ілюстративне фото. Будівля Пентагону. AP/Charles Dharapak.
Ілюстративне фото. Будівля Пентагону. AP/Charles Dharapak.

Новий пакет допомоги Україні, оголошений президентом США Джо Байденом під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Парижі, 7 червня, допоможе зміцнити протиповітряну оборону та посилити український потенціал на лінії фронту, зокрема на Харківщині. Про це йдеться в повідомленні Державного департаменту США.

"Сполучені Штати надсилають Україні істотний новий пакет терміново необхідної зброї та засобів для підтримки українських військових, які борються за відбиття нападу Росії під Харковом," - йдеться в заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена.

У Держдепі зазначили, що пакет допомоги включає засоби протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, бронетехніку, протитанкову зброю та інші засоби.

"Ми передамо цю нову допомогу якнайшвидше, щоб посилити захист Україною своєї території та свого народу. Як чітко дав зрозуміти президент Байден, Сполучені Штати та міжнародна коаліція, яку ми зібрали, продовжуватимуть підтримувати Україну", - зазначив Блінкен.

Перелік допомоги опублікований на сайті Міністерства оборони США. До пакету вартістю у приблизно у 225 млн доларів входять:

- ракети для зенітних ракетних комплексів HAWK;

- зенітні ракети Stinger;

- боєприпаси для систем HIMARS;

- 155-мм гаубиці;

- артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;

- 81-мм мінометні системи;

- бронетранспортери M113;

- засоби для перевезення важкої техніки;

- прибережні та річкові патрульні катери;

- ракети TOW;

- протитанкові системи Javelin і AT-4;

- боєприпаси до стрілецької зброї та гранати;

- підривні боєприпаси, прилади нічного бачення, запчастини та інше допоміжне обладнання.

"Сполучені Штати продовжуватимуть співпрацювати з понад 50 членами Альянсу та партнерами, щоб гарантувати, аби відважні захисники України отримували засоби, критично необхідні для боротьби з російською агресією", - йдеться в повідомленні Пентагону.

Також зазначається, що цей пакет є п’ятдесят дев’ятим траншем обладнання, наданим за програмою президентських повноважень із запасів Міністерства оборони США для України з серпня 2021 року.

Водночас він є шостим із моменту ухвалення допомоги для України Конгресом США.

Оголошуючи пакет допомоги під час зустрічі з Володимиром Зеленським, Джо Байден попросив вибачення "за тижні невідомості" через піврічне затримання фінансування допомоги Україні у Конгресі: "Деякі з наших дуже консервативних членів це затримували, але нарешті ми це зробили".

"Те, як ви стояли, тримались у Харкові, і ви ще раз довели, що люди в Україні ніколи не дозволять себе захопити, і я вас запевняю, Сполучені Штати підтримають вас", - сказав Байден.

Зеленський подякував Байдену за фінансову, військову й гуманітарну підтримку: "Дуже важливо, щоб ви залишалися з нами, ця двопартійна підтримка Конгресу".

Візит Зеленського до Нормандії: Україна – в центрі уваги. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:33 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG