Спеціальні потреби

Навіть країни BRICS не підтримали Росію. Декларація закликає "діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН"


Президент Росії Володимир Путін готується вітати президента Ірану під час зустрічі на полях саміту BRICS у Казані, Росія, 23 жовтня 2024 р. Maxim Shemetov/POOL/AFP
Президент Росії Володимир Путін готується вітати президента Ірану під час зустрічі на полях саміту BRICS у Казані, Росія, 23 жовтня 2024 р. Maxim Shemetov/POOL/AFP

Міністерство закордонних справ України вважає, що Росії "не вдалося "експортувати" учасникам саміту BRICS свої неоімперіалістичні погляди на зміну світового правопорядку та глобальної архітектури безпеки".

Так у міністерстві коментують один з пунктів підсумкової декларації саміту країн групи BRICS, присвячений Україні.

У ньому учасники лише нагадали про власні національні позиції, свою відданість цілям і принципам Статуту ООН, а також мирному врегулюванню та дипломатії, інформує МЗС України.

“Спроби Москви навʼязати уявлення про нібито альтернативну позицію т.зв. Глобального Півдня щодо російської агресії проти України зазнали чергового фіаско”, – вважають у міністерстві.

А декларація, йдеться у повідомленні МЗС, продемонструвала, що “BRICS як обʼєднання не має єдиної позиції щодо російської агресії проти України”.

Пункт декларації BRICS стосовно України цитує Reuters: “Підкреслюємо, що всі держави повинні діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН у їх повноті та взаємозв’язку. Ми з вдячністю відзначаємо відповідні пропозиції посередництва та допоміжних послуг, спрямованих на мирне вирішення конфлікту шляхом діалогу та дипломатії”.

Як повідомляв Голос Америки, у саміті в Казані беруть участь понад 20 світових лідерів, у тому числі президент Китаю Сі Цзіньпін, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент Ірану Масуд Пезешкіан.

Моді публічно заявив Путіну, що хотів би миру в Україні, а Сі обговорив з ним війну в Україні за закритими дверима.

"Не всі члени BRICS підтримують антизахідну програму Росії"

Західні оглядачі скептично оцінюють можливості BRICS. Навіть сам автор цього терміну, Джим О’Ніл, колишній керівник відділу глобальних економічних досліджень Goldman Sachs, у нещодавній статті написав, що організація мало чого досягла, окрім щорічного засудження відсутності представництва своїх членів у глобальних інституціях.

Та і війна Росії проти України в поєднанні з підйомом націоналістичних лідерів у BRICS означає, на його думку, що «міжнародні інституції стали ще меншими ефективними».

Попри те, що Путін заявляє, що вже близько 30 країн збираються доєднатися до групи, багатьох відлякує домінування у ній інтересів Китаю та Росії.

"Москва вхопилася за розширення BRICS як ознаку своєї зростаючої могутності, але ризики приєднання до групи, яка все більше, здається, просуває китайські та російські амбіції покласти край американському глобальному домінуванню, може стримати деякі країни", – констатує видання The Washington Post.

Газета нагадує – Казахстан заявив, що утримається від участі у саміті. Індонезія та Алжир заявили, що не приєднаються до групи найближчим часом. Аргентина також відхилила своє запрошення. Саудівська Аравія бере участь у заходах BRICS, але не оформила вступила до об'єднання.

"Хоча BRICS привабливий для багатьох країн Глобального Півдня, не всі члени підтримують антизахідну програму Росії", – цитує WP опитаних аналітиків.

На їхню думку, Китай, Росія та Іран просувають цей курс, але такі країни, як Бразилія, Індія та Південна Африка, прагнуть нейтрального підходу.

"Виграли лише мешканці Казані"

Пол Гобл, колишній радник держсекретаря США у коментарі Голосу Америки зауважив, що зустріч у Казані стала "ще одним свідченням того, що якщо Путін і хоче провести міжнародну зустріч, він має проводити її в межах Російської Федерації".

Інакше його можуть заарештувати. Так, Путін був змушений пропустити торішній саміт BRICS у Південній Африці через ордер МКС на його арешт.

"Найбільше виграли від цієї зустрічі, як на мене, мешканці Казані. Тому що туди, як і в радянські часи, Москва інвестувала величезні гроші – прикрашаючи місто, позбавляючись старих автомобілів, фарбуючи будівлі", – підсумував Гобл.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG