Спеціальні потреби

"Подвиг дипломатії та дружби" - Байден про звільнення ув’язнених із Росії


Президент США Джо Байден із рідними звільнених із Росії американців Евана Гершковича, Пола Вілана, Алсу Курмашевої в Білому домі у Вашингтоні. 1 серпня 2024 р. REUTERS/Nathan Howard
Президент США Джо Байден із рідними звільнених із Росії американців Евана Гершковича, Пола Вілана, Алсу Курмашевої в Білому домі у Вашингтоні. 1 серпня 2024 р. REUTERS/Nathan Howard

Президент США Джо Байден провів брифінг у Білому домі, на який вийшов разом із членами родин американців, звільнених із Росії, та розповів подробиці процесу обміну ув’язнених.

Від підтвердив, що під час обміну Росія звільнила американського журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, колишнього морпіха США Пола Вілана, журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву, а також російського опозиціонера, власника грін-карти Володимира Кара-Мурзу.

"Це дуже хороший день. Дуже хороший день. Сьогодні ми повертаємо додому Пола, Евана, Алсу, Володимира - трьох громадян США, а також одного постійного резидента США, - всі четверо несправедливо сиділи у в'язниці в Росії... Російська влада заарештувала їх, засудила на фейкових судах і відправила на тривалі терміни до в'язниць без будь-яких законних підстав. Жодних", - сказав Байден.

Їхні жорстокі випробування закінчилися, і вони на волі

Він зазначив, що звільнені вже перебувають за межами Росії, що "їхні жорстокі випробування закінчилися, і вони на волі":

"Раніше цього дня вони вилетіли до Туреччини. І незабаром будуть повертатися додому, щоб побачити свої родини. Це неймовірне полегшення для всіх членів родин, які тут зібралися. Це полегшення для друзів і колег по всій країні, які довго молилися за цей день".

Також президент США у мережі Х опублікував перше фото американців після звільнення.

"Переживши неймовірні страждання та невизначеність, американці, ув’язнені в Росії, перебувають у безпеці, на волі та почали свою подорож назад в обійми своїх родин", - йдеться в дописі.

Джо Байден під час брифінгу також зазначив, що угода, завдяки якій процес обміну ув’язнених став можливим, була "подвигом дипломатії та дружби":

"Кілька країн допомогли це зробити. Вони на моє прохання долучилися до важких комплексних переговорів. І я особисто їм усім ще раз дякую..."

Джо Байден зазначив, що обмін ув'язненими передбачає звільнення 16 осіб, які раніше утримувалися в Росії, в обмін на вісім осіб, які перебувають у США, Німеччині, Норвегії, Словенії та Польщі:

"Ця угода була б неможливою без наших союзників – Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії та Туреччини. Вони всі стояли з нами. Вони підтримали нас і прийняли сміливі рішення, звільнивши в'язнів, які перебували в їхніх країнах... і надавши логістичну допомогу, щоб повернути американців додому".

Під час брифінгу Байден, говорячи про родини звільнених ув'язнених, зазначив: "неможливо уявити, через що вони всі пройшли."

Байден попросив присутніх привітати з днем народження доньку Алсу Курмашевої Міріам, і особисто заспівав для неї пісню:

"Ви всі знаєте, що у нас є традиція в родині Байденів співати привітання з днем народження... Це донька Алсу і тепер вона зможе святкувати разом зі своєю мамою. Ось про що все це. Сім'ї тепер можуть бути разом".

Також Джо Байден опублікував фото з родинами колишніх ув'язнених з Овального кабінету під час їх телефонної розмови з близькими вперше після звільнення:

"Ці родини ніколи не втрачали надії. І сьогодні кожен із них возз’єднається з відсутньою частинкою своєї душі".

Водночас радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван на брифінгу у четвер, 1 серпня, зазначив, що Джо Байден брав безпосередню участь в перемовинах щодо угоди про звільнення увʼязнених:

"Президент сам особисто брав участь у дипломатичних перемовинах, які призвели до цього, включаючи численні розмови з канцлером Шольцем, з іншими лідерами країн, які надали деяких росіян для обміну. І одним із найостанніших був телефонний дзвінок прем’єр-міністру Словенії вдень у неділю, 21 липня, щоб узгодити остаточні домовленості, аби завершити цю угоду".
Також у Білому домі повідомили, що в четвер, 1 серпня, віце-президентка Камала Гарріс поспілкувалася з Юлією Навальною, вдовою Олексія Навального, "привітавши звільнення 16 осіб з Росії, зокрема російських політв’язнів, які працювали з Навальним".

Як повідомляв Голос Америки, за інформацією високопосадовців Білого дому, серед тих, кого в рамках обміну було повернено до Росії є Вадим Красіков (з Німеччини), Артем Дульцев (із Словенії), Анна Дульцева (із Словенії), Міхаїл Мікушин (з Норвегії), Павел Рубцов (з Польщі), Роман Селезньов (із США), Владислав Клюшин (із США) та Вадим Конощенок (із США).

Вадим Красіков був засуджений у Німеччині за вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. За повідомленнями в медіа, його готували до обміну, в якому могли б звільнити російського опозиціонера Олексія Навального. Однак після смерті Навального, обмін став складнішим.

За словами високопосадовця Білого дому, Росія була найбільше зацікавлена саме в поверненні Красікова і задля забезпечення звільнення ув’язнених із Росії, США та їх партнерам довелось приймати складні рішення.

За інформацією Мінʼюсту США, російського бізнесмена Владислава Клюшина засудили в США до дев'яти років ув'язнення за змову на 93 мільйони доларів.

Росіянина Вадима Конощенка влада Естонії заарештувала в грудні 2022 року за запитом Сполучених Штатів, і передала його до США 13 червня 2023. Його звинувачують у створенні мережі закупівель та відмивання коштів для російського уряду.

Роман Селезньов був заарештований на Мальдівах і екстрадований до США, де постав перед судом і зізнався у скоєнні кіберзлочинів. Російського кіберзлочинця засудили до 14 років ув'язнення за участь у масовій крадіжці особистих даних в Інтернеті та змові щодо банківського шахрайства.

Дивіться також:

Брифінг. Українські депутати у США закликають дозволити бити по РФ
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG