Спеціальні потреби

Країнам НАТО бракує людей, які вміють виготовляти озброєння у потрібних обсягах


Посолка Сполучених Штатів при НАТО Джуліанна Сміт. AP Photo/Virginia Mayo
Посолка Сполучених Штатів при НАТО Джуліанна Сміт. AP Photo/Virginia Mayo

Країни НАТО, зіткнувшись з досвідом війни на території Європи, виявили брак людей, які могли б відновити раніше закриті лінії з виготовлення необхідного озброєння.

Це зауважила Джуліанна Сміт, постійна представниця США у НАТО під час розмови про пріоритети у контексті російсько-української війни на проєкті Washington Post Live.

У зусиллях з НАТО союзники, каже посолка, викрили крихкість трансатлантичної оборонної промисловості, зокрема, зіткнулися з перешкодами, коли "промисловість намагалася повернути виробничі лінії, які були закриті багато років тому".

"Є нестача робочої сили, коли деякі країни намагаються знайти людей, які знають, як повернутися до цих виробничих ліній", – додала дипломатка.

При цьому вона відзначила, що на тлі сучасних викликів оборонне виробництво зросло і в Європі, і у США.

Услід за високопосадовцями краї НАТО Сміт підтвердила, що на цьогорічному саміті альянсу у Вашингтоні Україна не отримає запрошення приєднатися до НАТО. Але "максимально наблизиться" до цієї мети.

За словами Сміт, посеред війни Україна не може стати членом НАТО, оскільки альянс не може зіткнутися з ситуацією, коли через приєднання нового члена його власні кордони опинилися б під питанням через посягання сусіда на цю територію.

"І тому зараз ми зосереджені тут, в альянсі НАТО, на підтримці зусиль України вивести Росію зі своєї території та покласти край цій війні. Зараз це наш пріоритет", – додала вона.

На запитання стосовно потенційної зміни курсу США у разі зміни президента Джуліанна Сміт відповіла: "Ми розгортаємо нову ініціативу, щоб підтримати Україну, дозволяючи НАТО курувати усю допомогу, що надходить Україні, насправді не прив’язану до будь-якої майбутньої ситуації, яка може виникнути в Сполучених Штатах. Йдеться про те, щоб робити те, що краще для України. А їм потрібна краща координація та злагодженість усіх зусиль, які були докладені для їхньої підтримки, і ми вважаємо, що НАТО найкраще підходить для цього".

Сміт розповіла, що досі пам'ятає телефонний дзвінок о третій годині ранку, коли їй повідомили, що Росія почала повномасштабну війну проти України. Того ранку, каже амбасадорка, представники країн НАТО зібралися дуже швидко у брюссельській штаб-квартирі альянсу і продемонстрували разючу єдність стосовно підтримки України, яка триває, каже посолка, і досі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG