Спеціальні потреби

США закликають союзників надати Україні всі ППО, якими вони можуть поділитися 


ЗРК Patriot на навчаннях у Швеції. AP Photo/David Keaton
ЗРК Patriot на навчаннях у Швеції. AP Photo/David Keaton

Сполучені Штати Америки закликають кожного із союзників НАТО надати Україні всі можливі ППО, якими вони можуть поділитися. Про це радник з нацбезпеки США Джейк Салліван розповів у розмові з журналістами 11 липня.

“Наша позиція полягає в тому, що давайте надамо ППО Україні, це найефективніший спосіб захистити небо. Ось чому ми закликали кожного союзника – надайте будь-яку систему, яку ви можете надати”, – сказав Салліван.

Так посадовець прокоментував запитання стосовно заяви польського міністра про те, що Польща не збиватиме російські ракети, які летять через Україну в її напрямку, якщо не буде відповідного рішення на рівні НАТО.

Салліван також додав, що Білий дім вважає потужне ППО найкращим способом зупинити російські повітряні сили.

Цього ж дня Пет Райдер, речник Пентагону, відповів на питання стосовно деталей розгортання систем ППО в Україні, оголошених Джо Байденом під час саміту НАТО у Вашингтоні:

“З безпекових міркувань я не зможу розповісти про терміни розгортання – окрім того, що, як завжди, ми працюватимемо з нашими українськими партнерами, щоб доставити ці засоби якомога швидше. І, звичайно, ми залишимо за українськими посадовцями говорити про те, коли ці системи прибудуть, і коли вони будуть введені в дію”.

Райдер додав: “Зайве казати, що ми розуміємо нагальність цього питання, про яку свідчать жахливі ракетні удари, завдані Росією цього тижня, один з яких влучив в дитячу лікарню. Тож це те, що й надалі залишатиметься неймовірно важливим для нас”.

Райдер не надав конкретики на запитання журналіста Голосу Америки про те, що Україна просила сім систем ППО та наразі отримала обіцянки про 5 таких систем.

"Це наш пріоритет, і ми будемо і надалі працювати з нашими союзниками та партнерами в усьому світі над тим, щоб надати Україні те, що їй потрібно для захисту себе і свого народу", – сказав речник Пентагону.

Раніше Голос Америки повідомляв, що президент України Володимир Зеленський, коли прибув до Вашингтона на саміт НАТО 9 липня, заявив, що говоритиме з союзниками передусім про такі пріоритети в обороні України, зокрема системи протиповітряної оборони.

"І президент Байден, й інші лідери можуть бути більш потужними, більш рішучими, ніж це було до цього моменту. Хоча я вдячний президентові, адміністрації, Конгресу Сполучених Штатів за пакет, за який було проголосовано. Ми очікуємо, що він [пакет] поступово приходитиме на поле бою і посилюватиме нашу армію", – сказав Зеленський.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG