Спеціальні потреби

Росія порушила кримінальну справу проти журналіста CNN за репортаж із Курщини


Пошкоджений пам'ятник Леніну на центральній площі міста Суджа Курської області, 16 серпня 2024 року. Це зображення перед публікацією було затверджено Міністерством оборони України. Фото: AP
Пошкоджений пам'ятник Леніну на центральній площі міста Суджа Курської області, 16 серпня 2024 року. Це зображення перед публікацією було затверджено Міністерством оборони України. Фото: AP

Російська ФСБ заявила 22 серпня про порушення кримінальної справи проти кореспондента CNN та двох українських журналістів за "незаконний" перетин кордону РФ, після того, як вони зробили репортажі з підконтрольних Україні територій у Курській області.

Кореспондент CNN, про якого йдеться у повідомленні ФСБ, – це британський журналіст Нік Пейтон Волш, який наразі є головним кореспондентом CNN з питань міжнародної безпеки й базується в Лондоні.

16 серпня після "дуже сюрреалістичної" подорожі вглиб Росії з українськими військовими він зробив репортаж для CNN з російського міста Суджа, яке перебуває під контролем України.

Українські журналістки, зазначені у повідомленні ФСБ - це Діана Буцко, воєнна кореспондентка телеканалу Hromadske, та Олеся Боровик, кореспондентка ТРК "Україна".

Днями в інтерв’ю журналістці Української служби Голосу Америки Марії Ульяновській Буцко розповіла про свої враження від відвідання Суджі.

Боровик є кореспонденткою ТРК "Україна" у Сумській області.

"Невдовзі їх буде оголошено в міжнародний розшук", - заявила російська спецслужба щодо журналістів. Згідно з російським законодавством, незаконний перетин кордону може тягнути за собою покарання у вигляді позбавлення волі до 5 років.

ФСБ також повідомила, що кримінальну справу проти журналістів було порушено за тими ж звинуваченнями, що й справу проти двох італійських журналістів суспільного мовника RAI Сімоне Траїні та Стефанії Баттістіні, які минулого тижня також зробили репортажі з Суджі.

Минулого тижня Росія викликала посла Італії через діяльність італійських журналістів на Курщині, а 17 серпня порушила проти них кримінальну справу. Телекомпанія RAI тимчасово відкликала своїх журналістів до Італії з перестороги щодо їхньої безпеки.

У своїх репортажах Пейтон Волш зокрема зазначав, що російський кордон є "абсолютно незахищеним", показував кадри з захопленої українськими військами Суджі та робив інтерв’ю з українськими військовими.

Мережа CNN зазначає, що Пейтон Волш відіграв ключову роль у висвітленні російської війни в Україні. У 2023 році він був частиною команди CNN, яка отримала премію "Еммі" за найкраще висвітлення екстрених новин у прямому ефірі за свою роботу в Україні.

У статті використано матеріали Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Блінкен підсумував свій візит до України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG