Спеціальні потреби

ГПУ: Вирок Юрію Луценку набув законної сили


Генеральна прокуратура України назвала відмову Апеляційного суду переглянути вирок колишньому керівнику Міністерства внутрішніх справ Юрію Луценку визнанням правомірності його засудження до позбавлення волі.

“Рішення Апеляційного суду означає, що засудження Ю. Луценка і Л. Приступлюка є законним та обґрунтованим. З цього дня вирок стосовно засуджених набирає законної сили і є обов’язковим до виконання на всій території України”, - цитують у відомстві слова прокурора Віктора Клименка.

Вердикт Апеляційного суду означає, що Луценка мають перевести зі слідчого ізолятора до виправної установи, де він перебуватиме решту терміну. Оголошений у лютому вердикт суду першої інстанції також передбачає конфіскацію усього особистого майна екс-міністра та позбавлення його права займати протягом трьох років керівні посади.

Захисники Луценка, як і сам колишній “командир помаранчевого майдану” кажуть, що й не сподівалися на позитивний для себе вирок. Вони продовжать використовувати усі можливості оскарження несправедливого, на їхню думку, вироку в касаційному порядку і вже готуються подати скаргу до Європейського суду з прав людини.

“На сьогоднішній день незалежної судової системи не має. Думаю, що такий же результат очікує на нас і в Вищому спеціалізованому суді. Ми правди по справі Луценка в судовій системі України не знайдемо. Як оформимо формальну сторону оскарження в касаційній інстанції, то будемо звертатися до Європейського суду з прав людини”, - наголосив захисник екс-міністра Олексій Баганець. Він вважає: якщо Європейський суд визнає порушення право Юрія Луценка на справедливий суд в Україні, усі вироки екс-міністру можна буде скасувати.

Адвокати Луценка також говорять, що згодом підніматимуть питання про покарання усіх причетних до засудження політика. Олексій Баганець нагадує, що за це загрожує до десяти років позбавлення волі.

”У Кримінальному кодексі України є дві статті: “завідомо незаконне затримання, арешт і утримання громадянина під вартою”. Там передбачена міра покарання за частиною другою до 10 років позбавлення волі. Є також стаття “Про притягнення завідомо невинної особи до Кримінальної відповідальності”. Там також частиною другою призначене покарання до десяти років. А строк давності - до десяти років. Так що протягом десяти років всі причетні до незаконного утримання Луценка, тримання його під вартою будуть притягнені до кримінальної відповідальності. Говорю, як факт”, - цитує Баганця сайт Народної самооборони.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG