Спеціальні потреби

США продовжать співпрацю з Україною в МКС, попри обурення через запит прокурора видати ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАСу


Волонтери завантажують тіла мирних жителів, убитих у Бучі, у вантажівку, щоб відвезти їх до моргу для розслідування, Україна, 12 квітня 2022 року.
Волонтери завантажують тіла мирних жителів, убитих у Бучі, у вантажівку, щоб відвезти їх до моргу для розслідування, Україна, 12 квітня 2022 року.

Сполучені Штати засудили запит МКС видати ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАСу. Джо Байден назвав пропозицію "обурливою", а в Сенаті США лунають заклики запровадити санкції щодо Міжнародного кримінального суду.

Втім коли прокурор МКС Карім Хан видав такий ордер у 2023 році на арешт президента Росії Володимира Путіна і Марії Львової-Бєлової, у США цей крок назвали виправданим.

Журналісти поцікавились у Державному департаменті, як розслідування воєнних злочинів в Україні відрізняється від ситуації в Ізраїлі та Газі.

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер на брифінгу 20 травня назвав принциповою різницею те, що Ізраїль був готовий співпрацювати з розслідуванням МКС, тоді як Росія ніколи не збиралася цього робити.

“Ізраїль є демократією з механізмами підзвітності та розслідуваннями, які тривають. У Росії це не так. Нам не відомо про жодне російське розслідування воєнних злочинів", — сказав Міллер.

Джон Кірбі, радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому, під час брифінгу також пояснив різницю цих позицій.

За словами посадовця, попри те, що Сполучені Штати не підписали статуту МКС і не є державою, яка офіційно визнає юрисдикцію Римського статуту, США віддані допомозі Україні в її зусиллях документувати докази воєнних злочинів не лише для цього суду, а й для низки інших міжнародних інституцій.

Водночас міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що запит прокурора МКС видати ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАСу не позначиться на співпраці США щодо злочинів, скоєних росіянами в Україні.

“Щодо питання про те, чи будемо ми продовжувати надавати підтримку Міжнародному Кримінальному суду щодо злочинів, скоєних в Україні, так, ми буде продовжувати цю роботу”, — заявив міністр на пресконференції за підсумками засідання Контактної групи із підтримки України (Рамштайн) 20 травня.

За даними Генеральної прокуратури, Україна розслідує понад 122 тисячі воєнних злочинів, скоєних росіянами з початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року.

Крім цього, Кірбі наголосив, що не можна порівнювати ці дві ситуації, оскільки дії армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), хоч і призвели до значних жертв серед цивільного населення, мають на меті перш за все знищити терористичне угруповування ХАМАС. Водночас Росія докладає свідомих зусиль для знищення саме цивільного населення України.

“Справжня військова мета пана Путіна — вбивати невинних українських людей. Він навмисно націлюється на цивільну інфраструктуру з метою вбивства невинних мирних жителів, і це закладено в його операційну стратегію. Солдати ЦАХАЛу не прокидаються вранці, не одягають свої черевики з прямим наказом йти вбивати невинних мирних жителів у Газі”, — пояснив він.

Раніше президент Джо Байден назвав запит прокурора Хана "обурливим". Він наголосив, що МКС не має юрисдикції видавати цей ордер, і підкреслив, що не можна прирівнювати державу Ізраїль та терористичне угруповання ХАМАС.

Кірбі також зауважив, що МКС вийшов за межі своєї юрисдикції. На думку посадовця, ХАМАС, яке США вважають терористичним угрупованням, потрібно притягнути до відповідальності за атаки 7 жовтня, але в інший спосіб.

“У військовому сенсі вони вже несуть відповідальність від ЦАХАЛ. І від Сполучених Штатів, завдяки нашій допомозі ЦАХАЛу, а також через санкції, які ми запровадили. Ми шукаємо власні способи притягнути ХАМАС до відповідальності за те, що вони зробили”, — зауважив посадовець.

Кірбі наголосив, що США прагнуть забезпечити справедливість і для палестинців, які живуть у секторі Гази. Він розповів, що під час свого візиту на Близький Схід радник з нацбезпеки Джейк Салліван досяг значного прогресу із Саудівською Аравією щодо мирної угоди в регіоні.

“За підсумками цих вихідних ми досягли майже остаточного тексту [угоди], але наразі це дійсно двосторонні угоди між США та Саудівською Аравією”, — повідомив він.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG