Спеціальні потреби

Росія намагається викрасти технологічні секрети у Нідерландів та інших союзників НАТО - розвідка


Голова нідерландської розвідки заявив, що Росія використовує неспокій на Заході, щоб розпалювати розбіжності в суспільстві. Фото: AP Photo/Stefan Rousseau
Голова нідерландської розвідки заявив, що Росія використовує неспокій на Заході, щоб розпалювати розбіжності в суспільстві. Фото: AP Photo/Stefan Rousseau

Росія активно намагається викрасти секрети - зокрема у сфері технологій - у Нідерландів та інших країн-членкинь і союзниць НАТО. Про це сказав гендиректор Агентства розвідки та безпеки Нідерландів Ерік Акербум у коментарі агенції АР, аналізуючи щорічний звіт розвідувальної служби країни.

Кібератаки і шпигунство з боку Росії, Китаю та Ірану

Нідерландська розвідка цього року реєструє суттєве зростання кількості внутрішніх і зовнішніх загроз, що посилюється війною Росії проти України, міжнародними кібератаками та шпигунством.

У доповіді згадано видворення з Нідерландів 17 російських дипломатів, підозрюваних у шпигунстві, а також викриття російського агента, який намагався проникнути в Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Як повідомляв Голос Америки, раніше працівників російських дипломатичних консульств висилали також Норвегія, Естонія, та Австрія.

Крім того, нідерландська розвідка вказує на кібератаки зі сторони Китаю, Росії та Ірану.

"Найбільша загроза"

Саме Китай у звіті нідерландської розвідки названо «найбільшою загрозою економічній безпеці Нідерландів». А також безпосередньо вказано на те, що КНР надсилає студентів та науковців, щоб викрасти дослідницькі доробки, - сказав Акербум, наголошуючи, що Нідерланди цікавлять китайців саме як інноваційна країна, що розробляє нові технології.

Нідерланди підтримали США у обмеженнях для Китаю стосовно матеріалів для виробництва мікрочипів, оскільки вони можуть бути використані для зброї. Натомість Китай розкритикував ці кроки як порушення ринкових принципів міжнародної торгівлі, - інформує АР.

Акербум підкреслив, що загрози національній безпеці (від тероризму, кібератак, і шпигунства до таємного впливу та саботажу) загострились із початку війни Росії проти України та захоплення влади в Афганістані талібами. А Росія “використовує неспокій на Заході, щоб таємно розпалювати розбіжност в суспільстві”, – йдеться у звіті.

У документі також згадано про погрози від “джихадистів, правих терористів і людей, які надзвичайно ворожі до уряду”.

Стосовно нещодавньої ситуації із можливим витоком секретних документів в США, Акербом звернув увагу на потенційні слабкі місця в розвідувальних службах союзників.

“Ми не можемо виключити, що щось подібне може статися в Нідерландах”, - сказав посадовець.

Росія залишатиметься загрозою навіть після війни

“Незалежно від результатів війни в Україні, Росія, ймовірно, продовжить створювати загрозу для Нідерландів у довгостроковій перспективі”, - такими були висновки іншої публікації нідерландської розвідки, оприлюдненої нещодавно на сайті відомства.

“Навіть коли цей прямий конфлікт закінчиться, РФ – образлива, недовірлива, розчарована і така, що сприймає себе як оточеною ворожими державами – ймовірно, вважатиме, що вона залишається втягнутою в постійну битву із Заходом”, - йдеться у матеріалі розвідки.

У Нідерландах також переконані, що Росія залишатиметься основним фактором впливу на безпеку в Європі у довгостроковій перспективі – враховуючи ядерний арсенал Москви.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG