Спеціальні потреби

Росія піднімає ставки погрозами розмістити ядерну зброю в космосі


Російські військові завантажують ракету "Іскандер" на мобільну пускову установку під час навчань, 2 лютого 2024 р. Russian Defense Ministry Press Service via AP
Російські військові завантажують ракету "Іскандер" на мобільну пускову установку під час навчань, 2 лютого 2024 р. Russian Defense Ministry Press Service via AP

Російський високопосадовець заявив, що війна в Україні змушує Москву внести зміни в російську ядерну доктрину, цитує журнал Newsweek висловлювання заступника міністра закордонних справ Росії Сергія Рябкова. Тим часом видання The Washington Post опублікувало інфографіку з аналізом "Що відбулося було б, якби Росія підірвала ядерну бомбу в космосі".

Минулого місяця Newsweek також припускав, що президент Росії Володимир Путін “може змінити власні правила ядерної війни” – після його відповідних заяв на Петербурзькому економічному форумі.

Путін сказав про російську ядерну доктрину: “Чомусь Захід вважає, що Росія ніколи її не використає”, цитувало російського лідера видання Al Jazeera.

Колишній президент Росії Дмитро Медведєв також регулярно висловлює ядерні погрози, а кремлівські пропагандисти пропонували завдати ракетних ударів по західних країна, які є союзниками України, нагадує Newsweek.

Журнал також цитує свіжу заяву Сергія Рябкова, який журналу “Міжнародні справи” сказав, що “ситуація навколо спеціальної військової операції показала, що необхідно внести концептуальні доповнення та коригування ядерної доктрини”.

“Ядерне стримування у його колишньому класичному розумінні працює не повною мірою”, – додав Рябков.

Він припустив, що “через якийсь час відбудеться певна конкретизація того, які можуть бути підходи з нашого боку до цих вкрай важливих та дуже відповідальних сюжетів у ситуаціях подальшої ескалації з боку наших супротивників”.

За сценарієм, змодельованим The Washington Post, ядерний вибух у космосі завдасть "невибіркової шкоди", потенційно виведе з ладу багато можливостей — від інтернет-сервісів до військових систем раннього попередження, які відстежують запуски ракет — як Сполучених Штатів, так і їхніх противників.

У найгіршому випадку Земля буде оповита хмарою космічного сміття, відкридаючи людство на десятиліття назад і роблячи політ людини в космос неможливим.

The Washington Post нагадує: ще у 1962 році Сполучені Штати підірвали у космосі ядерну зброю потужністю 1,4 мегатонни під час випробування, відомого як Starfish Prime. Вибух бомби створив потужний електромагнітний імпульс і розв'язав пояс радіації, який місяцями кружляв навколо Землі.

Тоді вибух місцями перервав телефонний зв’язок і електропостачання, вибив вуличні ліхтарі на Гаваях та спровокував охоронну сигналізацію, оскільки вивів з ладу третину з 24 супутників на орбіті в той час.

Натомість сьогодні навколоземна орбіта наповнена тисячами супутників зв’язку, спостереження та наукових супутників, які підтримують сучасне життя на планеті.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG