Спеціальні потреби

Для забезпечення ППО та літаків: США оголосили новий пакет допомоги Україні на 2,3 млрд доларів


Прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр. Фото: AP/Susan Walsh
Прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр. Фото: AP/Susan Walsh

Білий дім оголосив новий пакет допомоги Україні, до якого увійдуть системи ППО, боєприпаси до HIMARS, артилерійські снаряди, а також будуть виділені кошти на фінансування для закупівлі ракет ППО Patriot та NASAMS.

Про це 3 червня заявила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр:

"Він [новий пакет] включає ракети для систем протиповітряної оборони України, боєприпаси для реактивних артилерійських систем високої мобільності, артилерійські снаряди та інші критичні засоби, які будуть вилучені з американських запасів за програмою президентських повноважень".

"Він також включає нове фінансування, яке Міноборони США використає для закупівлі ракет-перехоплювачів для систем ППО Patriot і NASAMS, щоб допомогти Україні захистити свої війська та міста від повітряних атак Росії", - сказала під час брифінгу речниця Адміністрації президента США.

Пакет допомоги складається з двох частин. До 150 мільйонів доларів США будуть виділені на програму президентських розпоряджень (PDA), за якою Україна отримає додаткові засоби ППО, артилерійських та протитанкові засоби.

Ще 2,2 мільярда будуть передбачені з Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI), ці кошти підуть на закупівлю ракет-перехоплювачів для систем ППО Patriot та NASAMS.

За даними Міністерства оборони США, до нового пакету допомоги увійшло, серед іншого, таке озброєння:

  • ракети для ЗРК HAWK;
  • боєприпаси для HIMARS;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
  • мінометні снаряди калібру 81 мм;
  • ракети TOW;
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • боєприпаси до стрілецької зброї та гранати;
  • підривне обладнання та боєприпаси;
  • тактичні автомобілі для буксирування та транспортування техніки;
  • тактичні аеронавігаційні системи та обладнання забезпечення літаків.

Карін Жан-П’єр наголосила, що завдяки мужності ЗСУ та допомозі зі США та інших країн, наступ росіян на Харківщину зазнав поразки.

"Підтримка США протягом останніх кількох місяців була критично важливою для того, щоб допомогти Україні захистити свою територію від наступів Росії", - сказала вона.

2 липня, як повідомляв Голос Америки, очільник Пентагону Ллойд Остін під час зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим повідомив, що пакет допомоги Україні складе понад 2,3 мільярда доларів.

"Це оголошення є сьомим пакетом безпекової допомоги, який президент Байден підписав для допомогти Україні з часу підписання закону про документ про національну безпеку (який передбачає фінансування України)", - зазначила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG