Спеціальні потреби

Місія SpaceX Polaris Dawn повернулася на Землю після першого комерційного виходу у відкритий космос


Екіпаж Polaris Dawn, 13 вересня 2024.
Екіпаж Polaris Dawn, 13 вересня 2024.

Місія Polaris Dawn успішно завершилася для чотирьох її астронавтів недільним приземленням перед світанком біля Драй-Тортугас біля узбережжя Флориди, повідомляє NPR.

П’ятиденна подорож, фінансована інтернет-підприємцем-мільярдером Джаредом Ісаакманом, у якій він був командиром місії, побила кілька рекордів, у тому числі ставши першим в історії комерційним виходом у відкритий космос з використанням капсули Crew Dragon компанії SpaceX.

Ісаакман разом із астронавткою Сарою Гілліс в четвер по черзі провели близько 20 хвилин поза межами капсули, тестуючи нову модель скафандрів EVA.

Головною частиною місії був вихід на рекордну від Землі висоту – близько 1400 кілометрів, який затьмарив рекорд, встановлений Gemini 11 в 1966 році.

Ця місія також була першим випадком, коли на борту були власні співробітники SpaceX. Гілліс є провідним інженером з космічних операцій у SpaceX і відповідає за нагляд за програмою підготовки астронавтів компанії. До неї приєдналася інженер Анна Менон, яка керує розробкою операцій екіпажу в SpaceX. Четвертий член екіпажу, Скотт "Кідд" Потіт, пілот ВПС у відставці, який працює з Ісаакманом.

Ця подорож у космос є першою з трьох польотів Ісаакмана, придбаних у рамках програми Polaris. Раніше він провів три дні на орбіті в 2021 році на борту тієї самої капсули SpaceX під час місії Inspiration4. Він також оплатив цей рейс і пожертвував три місця для збору коштів для дитячої лікарні.

Повернення на Землю є одним з найнебезпечніших етапів будь-якої космічної місії. Щоб безпечно дістатися до дому, капсула Crew Dragon здійснила особливий маневр виходу з орбіти, так званий de-orbit burn, коли космічний корабель уповільняться, щоб знову увійти в атмосферу Землі та безпечно приземлитися.

Як пише CNN космічний корабель досяг температури 1900 градусів за Цельсієм, продовжуючи подорожувати приблизно 27 000 кілометрів на годину. Однак екіпаж залишався у комфортній температурі, захищений тепловим екраном Crew Dragon, який розташований на дні капсули шириною 4 метри.

Polaris Dawn — 14-й відправка людей на орбіту компанією SpaceX.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG