Спеціальні потреби

Україна запозичить американський досвід спортивної реабілітації поранених


Питання обговорили на міжвідомчій нараді з розвитку адаптивних видів спорту в Україні

Як забезпечити кожному пораненому ветерану, бійцю з інвалідністю можливість займатися спортом? Це питання обговорили на нараді у Києві, у якій взяла участь радниця Управління Міністерства оборони США, керівниця американської національної збірної на змаганнях Ігор Нескорених Марша Гонзалес.

Баскетбол на візках
Баскетбол на візках

Ця провідна експертка з адаптивних видів спорту для військовослужбовців приїхала в Україну разом із командою американських тренерів. На олімпійській базі у Конча-Заспі під Києвом вони тренували українську збірну з баскетболу на візках для участі в Іграх Нескорених-2020.

Баскетбол на візках
Баскетбол на візках

Марша Гонзалес поділилася досвідом спортивної реабілітації у США. У Сполучених Штатах існує закон, що гарантує спортивну реабілітацію військовикам, говорить Гонзалес. Закон був запроваджений 10 років тому, і відтоді усі види збройних сил зобов’язані надавати можливості для спортивної реабілітації пораненим бійцям та їхнім родинам.

Марша Гонзалес
Марша Гонзалес

Вона наголосила: «Це не просто чек, який ви виписуєте, це персоналізована допомога, і треба слухати, що саме кожному з них потрібно».

У США ветерани з інвалідністю мають змогу займатись плаванням і пауерліфтингом, баскетболом на візках і волейболом сидячи, стрільбою з лука і веслуванням на тренажері...

За словами Гонзалес, «у спорті є потужна відновлювальна, лікувальна сила. Я тисячу разів це бачила, як люди занадто зосереджені на тому, що вони не можуть робити через свої фізичні обмеження. А ми їм показуємо, що вони можуть це робити. І через спорт змінюється на краще все їхнє життя».

На міжвідомчій нараді були присутні представники українських відомств, що опікуються ветеранами.

Міністр у справах ветеранів Оксана Коляда, координатор оргкомітету Ігор Нескорених в Україні Оксана Горбач, радниця Міноборони США Марша Гонзалес
Міністр у справах ветеранів Оксана Коляда, координатор оргкомітету Ігор Нескорених в Україні Оксана Горбач, радниця Міноборони США Марша Гонзалес

Міністр у справах ветеранів Оксана Коляда повідомила, що питання спортивної реабілітації ветеранів закладені у новий закон, який буде зареєстрований найближчими днями. Вона також нагадала, що у Державній цільовій програмі з питань реабілітації, ухваленій торік, уперше передбачено державне фінансування української збірної Ігор Нескорених.

Міністр констатувала також, що інфраструктура в Україні ще далека від необхідної для занять адаптивними видами спорту.

Міжвідомча нарада з питань спортивної реабілітації в Україні
Міжвідомча нарада з питань спортивної реабілітації в Україні

«Ми свідомі того, що в Україні мало навіть спортивних закладів загального користування, які були б доступні для людей на візках, для людей з обмеженими можливостями. Ми постійно порушуємо це питання на рівні уряду», – сказала Коляда.

Проблемою залишається також брак якісної міжвідомчої комунікації. Ветеранами опікуються різні установи – від новоствореного Міністерства ветеранів, Мінсоцполітики, Міноборони, Мінохорони здоров’я до неурядових організацій. Досі нема єдиної всеукраїнської бази даних людей з інвалідністю. А паперові медкнижки поранених військових досі не оцифровані.

Стрільба з лука на візках
Стрільба з лука на візках

Як сказала міністр, Україна прагне запозичити американський досвід спортивної реабілітації військовиків і робить для цього практичні кроки.

За словами Коляди, «Коли ми починали Ігри Нескорених, багато хто казав, що ці змагання, ветеранський спорт є спортом для обраних. І наша стратегічна ціль – зробити його доступним для кожного, забезпечивши інфраструктуру і розгалужену систему в областях, щоб кожен військовий з інвалідністю, за місцем проживання, міг займатися будь-яким спортом і таким чином реабілітуватися».

Волейбол сидячи
Волейбол сидячи

Дивіться також: ​У Каліфорнії з-під карантину вийшли перші 160 американців, яких евакуювали з Уханя – інтерв’ю. Відео

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG