Спеціальні потреби

Американці навчили зграю безпілотників ефективно діяти проти ППО та активної радіоелектронної боротьби


У ході нещодавніх випробувань у США зграя (swarm) повітряних безпілотників, які діяли автономно і координувались між собою, була здатна виконувати поставлені завдання та реагувати на зміни середовища, діючи проти симульованої системи ППО супротивника в умовах активної радіоелектронної боротьби. Про це повідомляє сайт Управління перспективних наукових досліджень та розробок Міноборони США (DARPA).

Випробування були частиною симуляції подолання насиченої зони ППО супротивника

"Безпілотні апарати в умовах мінімальної комунікації обмінювались інформацією, спільно планували та встановлювали цілі завдання, ухвалювали координовані тактичні рішення та спільно реагували на динамічне, небезпечне середовище", - повідомляє сайт DARPA.

Під час випробувань, у яких брали участь 6 реальних і 24 віртуальних безпілотники, апарати ефективно діяли у ситуації, коли обмін невеликою кількістю даних, необхідних для виконання завдання - як між самими дронами, так і з людиною-оператором - був можливий лише протягом надзвичайно короткого часового проміжку. Таким чином імітувались умови активного використання противником засобів радіоелектронної боротьби.

Випробування були частиною симуляції подолання насиченої зони ППО супротивника.

"Системи автономно співпрацювали, щоб здійснювати планування маршруту, пошук, локалізацію та завдання ударів по запланованих та несподіваних цілях, які захищались симульованою інтегрованою системою ППО в умовах відсутності зв'язку та блокування системи GPS", - відзначає сайт.

Системи автономно співпрацювали, щоб здійснювати планування маршруту, пошук, локалізацію та завдання ударів по запланованих та несподіваних цілях, які захищались симульованою інтегрованою системою ППО

Як відзначає сайт Defense One, військові США приділяють велике значення здатності загалом високоавтономних систем узгоджувати ухвалення певних рішень з людиною-оператором. Це дозволяє оператору зграї дронів, наприклад, ухвалювати рішення щодо завдання летальних ударів тощо.

"Проведені випробування вказують, що США стабільно рухаються до передачі значно більшої частини рішень від людини-оператора до інтелектуальних озброєнь", - резюмує зміст успішних випробувань сайт Defense One.

Раніше Браян Міхельсон (Brian M. Michelson), офіцер армії США, експерт аналітичного центру Atlantic Council у Вашингтоні прогнозував, що навички, які дозволяють гравцям у культову комп'ютерну гру StarCraft перемагати, можуть за своєю суттю відповідати умінням, які у найближчому майбутньому будуть затребувані для успішного управління роботизованими військовими, підрозділами, до складу яких входитимуть бойові одиниці із певною мірою автономності в ухваленні рішень.

За задумом експерта, на полі бою майбутнього роботи автономно виконуватимуть завдання, поставлені людиною, наприклад - подібно до юнітів у StarCraft - будуть самостійно реагувати на середовище в рамках поставленного завдання, а бойовий командир-людина визначатиме, також спираючись на підказки штучного інтелекту, здійснюватиме контроль значної кількості бойових роботів на складному та мінливому полі бою.

Дивіться також: Чи буде повномасштабний наступ Росії – думки експертів зі США

Чи буде повномасштабний наступ Росії – думки експертів зі США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Viber

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Viber

XS
SM
MD
LG