Спеціальні потреби

Байден у Берліні обговорить з лідерами Великої Британії, Німеччини та Франції «війну в Україні і шлях вперед» – Салліван


Президент США Джо Байден перед від'їздом до Берліна, 17 жовтня 2024 року.
Президент США Джо Байден перед від'їздом до Берліна, 17 жовтня 2024 року.

Війна в Україні та шлях вперед будуть одними з ключових питань, які обговорюватиме президент Джо Байден зі союзниками під час свого візиту до Німеччини у четвер.

Про це піч час спілкування з пресою на борту президентського літака Air Force One заявив радник Білого дому з питань безпеки Джейк Салліван.

«Чотири лідери Німеччини, Франції, Великобританії та США зустрінуться, щоб обговорити, зокрема, два питання: перше, війна в Україні та шлях вперед, особливо у світлі того факту, що всі вони мали можливість особисто поспілкуватися з президентом Зеленським протягом останніх кількох тижнів і почули від нього про те, як він бачить розвиток подій», – сказав Салліван.

Президент Байден також обговорить з партнерами події на Близькому Сході, в Ірані, Лівані, Газі, Ізраїлі, шляхи узгодження підходу щодо КНР, координацію промислових та інноваційних стратегій. Говоритимуть лідери, зокрема, і про штучний інтелект та перехід до чистої енергії, сказав Салліван.

Президент Байден мав прибути до Німеччини, щоб взяти участь у засіданні у форматі "Рамштайн", ще минулого тижня, але вимушений був скасувати цей візит через ураган Мілтон.

Джейк Салліван повідомив, що зустріч Контактної групи з питань оборони України відбудеться натомість у листопаді на рівні лідерів у віртуальному форматі. Дату зустрічі він не уточнив.

Радник Білого дому також нагадав про позицію США, озвучену під час саміту НАТО у Вашингтоні: місце України та майбутнє України – в Альянсі.

«Потрібно ще попрацювати, щоб дійти туди, включаючи реформи та умови безпеки. Отже, питання полягає в тому, як побудувати міст від того, де ми зараз є, до можливого членства України в НАТО. І відповіддю на це запитання стали результати саміту у Вашингтоні, включаючи інституціоналізацію апарату підтримки безпеки для України», – сказав Салліван і додав, що президент Байден намагається зробити підтримку України такою, що буде розрахована на довгострокову перспективу.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Комітет Європарламенту з питань торгівлі схвалив ініціативу, в рамках якої Україні хочуть надати кредит на 35 мільярдів євро. Його погасять коштом прибутку від заморожених російських активів, йдеться у повідомленні пресслужби відомства. У Європарламенті нагадали, що такий кредит буде вкладом ЄС в ініціативу "Групи семи" надати Україні 50 мільярдів доларів коштом прибутку від заморожених активів Росії. У спілкуванні з пресою Салліван запевнив, що США мають намір виконати це зобов’язання до кінця року.

«Ми дуже раді прогресу, якого ми досягли у виконанні зобов’язань "Групи семи" щодо мобілізації 50 мільярдів доларів із надходжень від російських суверенних активів до кінця року. Ми маємо намір виконати це зобов’язання та маємо намір зробити внесок. Сполучені Штати та ЄС оголосили, що готові зробити внесок. Як також і інші партнери», – сказав радник Білого дому і додав, що на цей час все іде за планом.

Як раніше повідомили у Білому домі, Байден у Берліні перебуватиме менше ніж добу. Пресслужба президента Німеччини повідомила, що Байдена у Берліні нагородять Великим хрестом спеціального класу за "визнання його внеску як у німецько-американську дружбу, так і в трансатлантичний зв’язок, у формуванні якого він відіграв ключову роль на всіх посадах, які він обіймав протягом останніх п’яти десятиліть".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG