Спеціальні потреби

Крим, Курськ, Донецьк – який з цих регіонів буде ключовим для закінчення війни – думки різняться


На фото - інсталяція із трансформатором, пошкодженим у центрі міста російською атакою, Київ, Україна, 19 вересня 2024 року. REUTERS/Alina Smutko
На фото - інсталяція із трансформатором, пошкодженим у центрі міста російською атакою, Київ, Україна, 19 вересня 2024 року. REUTERS/Alina Smutko

Бої в Курській області, Донецькій, чи доля Криму – експерти та представники влади озвучують погляди щодо можливого закінчення російської війни проти України. Називають силовий варіант, політичний, а також варіант референдуму у Криму, що, зокрема, викликало обурення представників півострова.

Збільшення військової і фінансової підтримки для перемоги силою

Колишній очільник НАТО Андерс Фог Расмуссен спільно з головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком опублікували у виданні Project Sindicate заяву “Досягнення миру силою”.

У публікації західним партнерам пропонується посилити позиції Києва та зокрема дозволити атакувати цілі у глибині Росії, до чого закликали вже і політики, і громадські об’єднання. Наявні обмеження для України означають “битися з однією рукою, зв’язаною за спиною”, йдеться у публікації.

Расмуссен і Єрмак наголошують на необхідності збільшення західної військової і фінансової підтримки, пропонують созникам навчати українських військових всередині країни та забезпечити повітряний щит над заходом країни і перехоплювати російські ракети та безпілотники поблизу ЄС.

Вони закликають до озвучення чіткого шляху України до членства в НАТО, а також просять міжнародної підтримки мирного плану Зеленського.

“Щоб забезпечити міцний мир, союзники України повинні дати Володимиру Путіну зрозуміти, що він не може диктувати умови”, – пишуть автори колонки.

Вирішальною буде політика – британський експерт

Водночас, як би не розвивалися реалії бойових дій, політичний фактор буде вирішальним – у цьому переконує співробітник Естонського інституту закордонної політики і експерт британського Королівського інституту міжнародних відносин Джеймс Шерр.

На його думку, провальною може виявитися мета Курської операції, а саме – зміна наративу за межами України. Він, упевнений Шерр, не змінюється.

“Не буде жодного підвищення гри чи зміни політики у Вашингтоні, – стверджує експерт. – По-друге, Україна та Сполучені Штати дивляться на війну крізь різні призми і, мабуть, продовжуватимуть це робити”.

Шерр каже – українці вірять, що їх справа надзвичайно стійка, якщо Захід бажає її підтримувати. Вони також вважають можливим протистояння наступальному потенціалу російської армії та повернення загарбаних земель.

“Але в Сполучених Штатах, Німеччині та багатьох інших місцях міцно вкорінилося переконання, що “Росію неможливо перемогти”, – застерігає аналітик.

Адміністрація Байдена визнає, що ймовірність ядерної ескалації є низькою, нагадує Шерр, але вважає, що уникнення ширшого конфлікту для США має пріоритет над перемогою. Тоді як для України поразка ворога і виживання нероздільні.

“Ці розбіжності нелегко примирити”, – підсумовує Шерр.

Він також пише, що “довіра між Україною, США та Німеччиною різко впала”.

“Українська операція на Курщині змінила ситуацію. Але похмура правда полягає в тому, що це може не мати значення”, – додав Шерр.

Дискусія про черговий референдум у Криму

Тим часом міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський висловив особисту думку про те, що сторони не зможуть домовитися “без демілітаризації Криму”.

Про це політик заявив під час дискусії на 20-й щорічній зустрічі у Києві, організованій Фондом Віктора Пінчука, повідомляє агенція Інтерфакс.

Сікорський вважає, що Крим символічно важливий для Росії та стратегічно важливий для України.

“Ми могли б передати його під мандат ООН із місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями, і таке інше... І ми могли б відкласти це на 20 років”, – такий варіант запропонував польський міністр.

Натомість такій думці опонувала постійна представниця президента України у Криму Таміла Ташева. Вона заявила, що “будь-які пропозиції щодо передачі Криму під протекторат чи проведення нових референдумів суперечать принципам міжнародного права та підривають суверенітет України”.

“Подібні пропозиції створюють серйозні перешкоди для відновлення справедливості та захисту прав жителів Криму”, – переконана Ташева.

На її думку, лише повне відновлення територіальної цілісності України, виведення іноземних військ та відновлення контролю над державним кордоном може забезпечити всеосяжний, справедливий і тривалий мир у регіоні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG