Спеціальні потреби

Дві американські радіостанції закривають програми, що просували російську пропаганду


Фото для ілюстрації: радіостудія
Фото для ілюстрації: радіостудія

Підтримуваний Росією виробник радіопрограм Sputnik припинив мовлення на вашингтонському ринку після багатьох років критики, що його місцева радіостанція WZHF подає антисемітський контент і неправдиву інформацію про вторгнення Росії в Україну.

Політичний карикатурист Тед Ралл, який назвав себе гостем програм Sputnik, написав у вівторок на X: "Байден/Гарріс кажуть, що вони борються за демократію. І все ж: сьогодні Sputnik News US змушений припинити роботу через санкції Байдена/Гарріс. Мою радіопередачу та мультфільми до них скасовують. Так само й інші чудові шоу. Я виходжу з ефіру разом зі станцією опівдні".

Маніла Чан, яка себе називає інді-журналісткою, написала у вівторок у Х, що вони з Раллом відновлять своє шоу на YouTube "після санкцій, які закрили RT+Sputnik".

Як вперше повідомив The Desk, вебсайт новин про медіа, цього тижня Sputnik припинив програмування на своєму ринку у Вашингтоні та трьох станціях у районі Канзас-Сіті, штат Міссурі.

Минулого місяця Державний департамент США запровадив нові санкції проти підтримуваних Росією мовників, зокрема телеканалу RT, за збір коштів від імені російських військових, які виступають проти України. Санкції стали першим випадком, коли Сполучені Штати звинуватили російських мовників у наданні прямої матеріальної військової підтримки.

"RT хоче, щоб його нові таємні розвідувальні можливості, як і його давні пропагандистські зусилля з дезінформації, залишалися прихованими. Наш найпотужніший засіб проти брехні Росії – правда. Це проливає яскраве світло на те, що Кремль намагається зробити під покровом темряви", – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен минулого місяця.

Санкції конкретно не забороняли контент програм, але ускладнювали для Sputnik можливість продовжувати купувати ефірний час на станціях США.

"Як організації, визначені Законом про закордонні представництва, Россия сегодня, РИА Новости, RT, TV-Novosti, Ruptly і Sputnik будуть зобов’язані повідомляти Держдепартамент про весь персонал, який працює в Сполучених Штатах. Організації також повинні будуть розкрити всю нерухомість, якою вони володіють у Сполучених Штатах", – йдеться в заяві Держдепу від 4 вересня.

Керує компанією Sputnik телевізійна та цифрова медіакомпанія RT і RT America, засновані президентом Росії Володимиром Путіним у 2005 році. До цього тижня п'ять американських радіостанцій транслювали програми Sputnik за підтримки російського уряду.

Невдовзі після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року Національна асоціація телерадіомовників NAB заявила: "Хоча перша поправка до Конституції США захищає свободу слова, однак вона не заважає приватним суб’єктам виносити раціональні моральні судження. З цією метою, враховуючи неспровоковану агресію Росії проти вільного та суверенного народу України, NAB закликає мовників припинити трансляцію будь-яких державних програм, які мають зв’язки з російським урядом чи його агентами".

"Хоча ми знаємо, що трансляції таких програм надзвичайно обмежені, ми вважаємо, що наша країна повинна об’єднатися проти дезінформації та за свободу та демократію в усьому світі", — заявили в NAB.

У січні представник Республіканської партії Джек Бергман закликав Федеральну комісію зі зв’язку відкликати ліцензію вашингтонського філіалу Radio Sputnik WZHF (1390) та його транслятора W288BS на 105,5 FM. У листі Бергман посилався на постійний потік антисемітських заяв і неправдивої інформації про війну в Україні.

"Ліцензіат Федеральної комісії зі зв’язку явно має право на трансляцію відповідно до Першої поправки. Однак це право обмежене його зобов’язанням транслювати програми, які відповідають суспільним інтересам і відповідають потребам місцевої громади", – написав Бергман.

Він також стверджував, що ліцензіати "не доклали жодних зусиль для визначення потреб чи інтересів місцевої громади" і що їхні програмні рішення "ґрунтуються виключно на грошових міркуваннях".

У 2018 році троє членів Конгресу США від Демократичної партії попросили тодішнього голову FCC Аджита Пая розслідувати ймовірні спроби Sputnik втрутитися в президентські вибори в США в 2016 році.

"У Вашингтоні, округ Колумбія, слухачам достатньо налаштувати свої радіоприймачі на 105,5 FM, щоб почути спроби російського уряду вплинути на політику США", — йдеться в листі від представників Демократичної партії Анни Ешоо, Майка Дойла та Френка Паллоуна. — На жаль, це означає, що пропагандистські повідомлення Кремля транслюються за ліцензією, наданою FCC".

Пай — призначений адміністрацією Трампа — відмовився проводити розслідування, заявивши, що Перша поправка забороняє FCC "втручатися у вибір програм ліцензіатом на мовлення, навіть якщо ця програма може бути небажаною для багатьох слухачів".

У 2018 році група конгресменів від обох партій представила Закон про ідентифікацію пропаганди в ефірі.

"Іноземні уряди не повинні мати можливість ховатися за підставними компаніями, щоб фінансувати дезінформацію та пропаганду в американському ефірі", — сказав сенатор-демократ Браян Шатц, член комітету Сенату з питань торгівлі, науки та транспорту.

"Надавши FCC повноваження вимагати розкриття цієї іноземної пропаганди, наш двопартійний законопроєкт допоможе припинити цю практику та покращить прозорість програм на телебаченні та радіо", — сказав він. Конгрес поки не схвалив цей законопроєкт.

Федеральне законодавство вже забороняє іноземним урядам мати ліцензії на мовлення в США.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG