Спеціальні потреби

У Пентагоні прокоментували атаку на Полтаву та ймовірність надання Україні JASSM


Прес-секретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
Прес-секретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

У Пентагоні не підтвердили, але й не спростували інформацію про ймовірність надання Україні крилатих ракет великої дальності класу "повітря-земля" JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile — JASSM).

Зокрема, у речника Пентагону Пета Райдера на брифінгу 3 вересня запитали, чи можете він підтвердити повідомлення ЗМІ про те, що США готуються відправити в Україну крилаті ракети великої дальності.

"Я бачив ці повідомлення у пресі. Я не маю нічого, щоб повідомити на цю тему. Немає жодних оголошень," – сказав Райдер.

Водночас, коментуючи атаку по Полтаві 3-го вересня, Райдер зазначив, що США продовжують працювати з міжнародною спільнотою над посиленням протиповітряної оборони України.

"Ми дуже старанно працюємо вже протягом дуже тривалого часу, щоб продовжувати роботу з міжнародною спільнотою щодо забезпечення можливостей протиповітряної оборони України, і ми будемо надалі це робити", – сказав речник Пентагону.

Також, відповідачюи на запитання журналістки Голосу Америки Карли Бебб про те, чи є у США дані щодо походження балістичних ракет, якими Росія завдала удару по Полтаві 3 вересня, Райдер зазначив, що США не володіють інформацією "щодо конкретного походження" цих балістичних ракет, окрім того, що це "російські ракетні атаки".

"І знову ж таки, це лише демонструє жорстокість цих атак, зокрема на цивільну інфраструктуру. І коли ми наближаємося до зими, Росія націлюється на інфраструктуру, енергетичну інфраструктуру, яка буде життєво важливою, коли в Україні стає холодніше", – зазначив речник Пентагону.

При цьому він додав, що також немає оголошень щодо змін політики США щодо ударів далекобійною зброєю по території углиб Росії.

Як повідомляв Reuters із посиланням на власні джерела в уряді США, Вашингтон схиляється до надання Україні крилатих ракет великої дальності JASSM, які могли б досягти цілей углибині Росії, але на їхнє отримання Києву доведеться чекати кілька місяців.

Очікується, що включення ракет класу "повітря-земля" до пакету озброєнь буде оголошено цієї осені, повідомили три джерела, хоча остаточне рішення ще не прийнято, повідомляє агентство.

За повідомили Reuters американські посадовці, відправлення JASSM в Україну може суттєво змінити стратегічну ситуацію на полі бою. А військові аналітики припустили, що надання JASSM, які є малопомітними для радарів противника, можуть вражати далі, ніж більшість інших ракет у поточному арсеналі ЗСУ.

Їхнє застосування могло б відсунути російські плацдарми та склади постачання на сотні кілометрів, пояснюють експерти.

Серед перших можливих цілей для цих ракет агенція називає російські воєнні об'єкти у прикордонних російських областях — Воронезькій та Брянській, а також у незаконно окупованому РФ Криму.

Як раніше повідомляв Голос Америки, 3-го вересня радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі висловив співчуття українцям після чергового масованого російського удару по Полтаві, а також заявив, що США продовжать зосереджуватися на зміцненні протиповітряної оборони України та обіцяють більше допомоги "у найближчі тижні".

Дивіться також:

Брифінг. Росія атакувала Полтаву. Реакція Заходу
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG