Спеціальні потреби

Опозиція: влада готує продаж Росії ГТС


Опозиція: влада готує продаж Росії ГТС
Опозиція: влада готує продаж Росії ГТС

Українська опозиція заявляє про початок здійснення владою сценарію з передачі контролю за газотранспортною системою Російській Федерації. Заступник голови Верховної ради Микола Томенко заявив, що провладна більшість готує законодавчі ініціативи, які дозволять маніпуляції із стратегічним активом. Мовляв, вже наступного тижня парламент може ухвалити закон, який дасть уряду повноваження змінювати форму власності ГТС та інших об’єктів видобування та транзиту газу і нафти.

Необхідністю таких законодавчих змін Томенко пояснює і паузу, яку сторони взяли в переговорах напередодні Нового року:

«Цілком очевидно, що Росія не йде на підписання угоди, оскільки вона поставила жорстку вимогу: приватизацію української ГТС та реорганізацію НАК «Нафтогаз України» з контрольним пакетом з боку Росії», - пояснює Томенко.

За даними опозиції, на наступний пленарний тиждень більшість планує проголосувати закон про реформування діяльності нафтогазового комплексу. Він має скасувати перепони на передачу газотранспортної системи країни, яку українські посадовці оцінили в 20 мільярдів доларів. Київ готовий поступитися контролем за ГТС в обмін на перегляд газових контрактів і більш привабливі ціни на російський газ. Нинішня українська влада критикує попередників за укладення контрактів, за якими Україні начебто доводиться платити за паливо дорожче, ніж будь-якій європейській країні.

Оглядачі зауважують, що українська влада знаходиться в доволі складній ситуації – без знижки на газ бюджету буде надзвичайно складно покривати значні соціальні видатки і доведеться йти на непопулярний крок – підвищення тарифів на енергоносії для населення. Невирішеність «газового» питання заблокувала й кредитування Міжнародного валютного фонду. Рано чи пізно, прогнозують експерти, Києву доведеться обирати між продажем ГТС та лібералізацією цін на газ на внутрішньому ринку.

Опозиція наполягає на необхідності зберегти контроль держави за стратегічним активом. Опоненти вдали нагадують про раніше ухвалений закон, який забороняє приватизацію та будь-яку реорганізацію газотранспортної системи України, зокрема й державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту.

Микола Томенко заявив, що опозиція блокуватиме спроби продажу ГТС в обмін на газові знижки. «Це питання національних інтересів і державної незалежності України. І якщо законопроект буде прийнятий, то це ще один крок до відмови від частини державного суверенітету України», – цитує депутата партійний сайт.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG