Спеціальні потреби

Питання України на виборчих дебатах у США - очікування та попередні заяви кандидатів


У студії CNN напередодні президентських дебатів у США 27 червня 2024 року. Фото: Reuters/Marco Bello
У студії CNN напередодні президентських дебатів у США 27 червня 2024 року. Фото: Reuters/Marco Bello

На президентських дебатах у США 27 червня кандидати, як очікується, озвучать чіткі розбіжності в позиціях щодо воєн в Україні та в Газі.

Як пише видання The Hill, глядачі можуть побачити контраст між позицією нинішнього президента США Джо Байдена, який виступає за єдність із союзниками, та більш жорсткими заявами колишнього глави держави Дональда Трампа.

Війна в Україні: важлива, але не пріоритет

Опитування дослідницького центру Pew у лютому цього року виявило, що більшість американців вважають війни в Україні та в Газі важливими.

59% вважають, що війна України з Росією є важливою для них особисто; 65% вважають важливою для себе війну Ізраїлю з ХАМАСом.

При цьому, при обранні кандидата на президента країни, для більшості американців пріоритетними є внутрішні питання країни, а не зовнішня політика. Про це свідчать результати опитування Чиказької Ради з глобальних справ.

“Попри те, що війни в Газі та Україні домінують у заголовках новин, опитування показують, що зовнішня політика, як очікується, не відіграватиме пріоритетної ролі на майбутніх виборах”, - мовиться в аналізі опитування.

За даними дослідницького центру IPSOS, найважливішими для виборців є питання економіки та інфляції, рівень злочинності, медичні послуги, захист американської демократії.

Втім, хоча Україна та Ізраїль, можливо, не є пріоритетами для виборців, заяви кандидатів про ці дві війни матимуть велике значення в напруженій передвиборчій боротьбі, пише видання The Hill.

“Трамп виступає за зміни, а Байден стверджує, що кандидат-республіканець зашкодить інтересам США”, - пише авторка статті The Hill Лора Келлі.

Боротьба за позапартійних виборців

Авторка Келлі звертає увагу, що президент Байден у передвиборчій боротьбі намагається повернути прихильність позапартійних та ліберальних виборців, які здебільшого негативно ставляться до участі США у конфліктах закордоном.

Це може зіграти на користь кандидату Трампу, каже в коментарі для The Hill Діна Смелц, віцепрезидентка з питань громадської думки та зовнішньої політики Чиказької ради з глобальних справ.

Більшість позапартійних у США виступають за те, щоб США залишалися осторонь світових справ - 57%, про це свідчать результати опитування Чиказької Ради у 2023 році.

54% позапартійних сказали, що витрати на збереження лідерської ролі США у світі переважують вигоду.

А трохи менше половини позапартійних вважають, що США мають продовжувати надсилати в Україну військову та економічну допомогу, 49 та 48 відсотків відповідно.

Трамп та Байден - про Україну

Як повідомляв Голос Америки, колишній президент Трамп неодноразово заявляв, що пріоритетом його другого терміну президентства буде “якнайшвидше домовитися про припинення російсько-української війни”.

“Президент Трамп вважає, що європейські країни повинні сплачувати більшу частку витрат, пов'язаних із конфліктом, оскільки США заплатили значно більше, що несправедливо стосовно наших платників податків”, - сказав Голосу Америки Стівен Ченг, директор із комунікацій виборчого штабу Трампа.

За словами Ченга, Трамп “зробить усе необхідне, щоб відновити мир і відновити американську силу та стримування на світовій арені.”

Втім, в ефірі CNN у травні 2023 року Трамп відмовився сказати, яку сторону, Росію чи Україну, він хотів би бачити переможницею у війні, а також відмовився взяти на себе зобов’язання щодо надання Україні подальшої військової підтримки.

“Ми стільки техніки роздаємо, у нас зараз для самих немає боєприпасів”, — сказав він.

У квітні цього року газета The Washington Post надала деталі того, що вони описали як “секретний довгостроковий план Трампа щодо припинення війни в Україні”, який, пише видання, включає підштовхування України, аби вона поступилася Кримом та Донбасом Росії.

Наступного місяця ця ж газета повідомила, що Трамп під час заходу зі збору коштів “припустив, що він бомбив би Москву та Пекін, якби Росія вдерлася в Україну, або якби Китай вдерся на Тайвань”.

Президент США Джо Байден у грудні минулого року закликав Конгрес схвалити фінансування для підтримки України і сказав, що брак допомоги може надихнути інших потенційних агресорів і спонукатиме Путіна напасти на країну НАТО, яку США повинні захищати.

“Тоді ми матимемо те, чого ми не прагнемо, і чого ми не маємо сьогодні: американські війська воюватимуть проти російських військ”, - заявив він.

У своєму зверненні на 80-ту річницю штурму союзниками Нормандії 6 червня цього року Байден порівняв боротьбу проти Путіна з боротьбою проти Гітлера у Другій світовій війні.

Нещодавно адміністрація Байдена частково зняла обмеження на використання Україною зброї, наданої США, проти військових цілей у Росії.

Аналітики, з якими спілкувались журналісти Голосу Америки, погоджуються, що Білий дім у випадку переобрання Байдена, ймовірно збереже поточну політику надання військової допомоги Україні.

Аналіз позицій кандидатів напередодні робила журналістка Голосу Америки Тетяна Ворожко.

Дивіться також:

Особливості перших дебатів Байдена та Трампа – включення із Атланти. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:36 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG