Спеціальні потреби

Серед тем переговорів США з Росією будуть військові навчання та розміщення ракет


Сполучені Штати та союзники готуються обговорити з Росією можливість обмеження військових навчань з обох сторін, а також питання розміщення ракет у регіоні. Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопосадовця в Білому домі.

“Ми готові розглянути можливість взаємних обмежень на розмір та масштаб навчань, включаючи як стратегічні бомбардувальники поблизу територій одне одного, так і наземні навчання”, - повідомив високопосадовець.

При цьому в адміністрації наголосили, що не планують обговорювати обмеження присутності американських військ чи сил НАТО в регіоні. Переговори між США та Росією відбудуться в понеділок 10 січня у Женеві.

В адміністрації неодноразово підкреслювали, що якщо Росія не виявить бажання вирішити кризу шляхом дипломатії, Сполучені Штати та союзники будуть готові до рішучої відповіді - в тому числі до серйозних санкцій.

Як повідомляє Reuters, санкції в тому числі можуть бути націлені на критичні для Росії сфери індустрії, як-от на оборонну сферу та авацію. В США очікують, що санкції також вдарять по амбіціях Росії в сфері високих технологій, і “матимуть величезну ціну для російської економіки, в тому числі її фінансової системи”.

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен заявив: США допускають, що Росія може влаштувати провокацію для виправдання військового втручання в Україну.

"Ніхто не здивується, якщо Росія влаштує провокацію або інцидент, а потім спробує використати це для виправдання військового втручання, сподіваючись, що до того часу, коли світ зрозуміє, що це було хитрощами, буде вже занадто пізно", - заявив Блінкен.

Він додав: вважає частиною схеми Росії публікацію "списку абсолютно неприйнятних вимог" як потенційне виправдання для можливих агресивних дій.

"Але справа в тому, що Росія добре знає, що таке неприйнятні вимоги. Але є також області та питання, в яких ми можемо працювати. Ми можемо вести діалог і побачити, чи зможемо ми покращити загальну безпеку кожного”, - заявив Ентоні Блінкен.

В матеріалі використані джерела Reters

Дивіться також: Що відомо про дипломатку, яка очолить делегацію Сполучених Штатів на переговорах у Женеві.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG