Спеціальні потреби

Британія наклала нові санкції на російський "тіньовий флот"


Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі під час зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у Києві, 11 вересня 2024. Фото: Леон Ніл через AP
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі під час зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у Києві, 11 вересня 2024. Фото: Леон Ніл через AP

Уряд Великої Британії оголосив 11 вересня про запровадження нових санкцій проти російського "тіньового флоту" танкерів, який Росія використовує для експорту своєї нафти в обхід обмежень, накладених Заходом за повномасштабне вторгнення в Україну.

"Воєнна машина Путіна фінансується темною та незаконною економічною системою, яку цей уряд прагне дестабілізувати", - зазначив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі, слова якого наведено у повідомленні на сайті британського уряду.

"Сьогоднішні санкції ще більше підривають здатність Росії торгувати нафтою через свій тіньовий флот. Разом з нашими партнерами ми продовжуватимемо посилати різке повідомлення Росії про те, що міжнародна спільнота підтримує Україну, і ми не терпітимемо цей незаконний флот", - додав Ламмі, який нині перебуває в Києві разом із держсекретарем Ентоні Блінкеном для перемовин з українським урядом, зокрема, й щодо дозволу на удари західною зброєю вглиб Росії.

Під теперішній раунд санкцій потрапили 10 російських суден, в результаті чого загальна кількість суден, на які уряд Британії наклав санкції, досягла 25.

Лондон вже втретє вдається до накладення санкцій на російський "тіньовий флот", який, за висновками експертів, має непрозору структуру власності або не має належного страхування, й відтак дозволяє Москві продовжувати експорт нафти всупереч західним санкціям.

"Експорт нафти з Росії є найважливішим джерелом доходів Путіна для фінансування його незаконної війни в Україні, на нього припадає приблизно чверть російського бюджету у 2023 році", - йдеться у повідомленні британського уряду, де також зазначено, що вказані судна є "великими порушниками", адже вони працюють цілодобово, щоб транспортувати якомога більше нафти.

Лише 3 з суден, на які було накладено санкції, "разом перевезли російську нафту на суму понад 5 мільярдів доларів з моменту початку повномасштабного незаконного вторгнення Росії", зазначено у повідомленні.

Відтепер цим суднам буде заборонено заходити в порти Великої Британії, а також буде відмовлено у доступі до суднового реєстру країни.

"Росія була змушена витратити понад 8 мільярдів доларів на накопичення цього тіньового флоту. Але враховуючи, що танкери, які перебувають під санкціями, безцільно пересуваються й не можуть завантажити нафту, ми сповнені рішучості зробити інвестиції Путіна дорогим помилковим кроком для Кремля, - зазначив Ламмі. - Наші дії допоможуть протистояти спробам Росії підірвати та ухилитися від економічних санкцій".

За оцінками британського уряду, санкції вже призвели до втрати Росією активів і доходів на суму понад 400 мільярдів доларів з лютого 2022 року.

"Це еквівалентно ще 4 рокам фінансування вторгнення", - зауважує британський уряд, який загалом запровадив санкції проти понад 2000 російських фізичних та юридичних осіб.

Як повідомляв Голос Америки, Сполучені Штати нещодавно оголосили про нові санкції проти суден, які транспортують російський газ із російського термінала скрапленого газу Arctic LNG 2 у Мурманській області Росії.

Ці заходи спрямовані на власників двох танкерів СПГ – New Energy і Mulan. Державний департамент США заявив, що New Energy використовувала "оманливу практику доставлення, включаючи відключення автоматичної системи ідентифікації судна, коли воно вантажило газ із термінала Arctic LNG 2, який вже перебуває під санкціями США".

Також у червні цього року Європейський Союз погодив 14-й пакет санкцій проти Росії, які включають заборону на реекспорт російського зрідженого газу через порти й територіальні води ЄС та вводять додаткові обмеженнями для компаній з третіх країн, включно з китайськими, які допомагають Росії обходити санкції.

У пакет також були включені заходи, спрямовані на ускладнення використання Росією "тіньового флоту" суден для обходу санкцій ЄС та країн G7 щодо російської сирої нафти.

"Цей пакет, що завдає важкого удару, ще більше позбавить Росію доступу до ключових технологій, — написала тоді президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в мережі Х. - Це позбавить Росію подальших надходжень від енергоресурсів. Та розв'яже [проблему] тіньового флоту Путіна та тіньової банківської мережі за кордоном".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG