Спеціальні потреби

Фон дер Ляєн представила новий склад Єврокомісії, включно з новою посадою комісара з питань оборони ЄС. Україна у центрі уваги


Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступає під час пленарного засідання в Європейському парламенті у Страсбурзі, Франція, 17 вересня 2024 р. (Фото: FREDERICK FLORIN / AFP)
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступає під час пленарного засідання в Європейському парламенті у Страсбурзі, Франція, 17 вересня 2024 р. (Фото: FREDERICK FLORIN / AFP)

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 17 вересня оголосила новий склад Єврокомісії. В складі Комісії створено нову посаду комісара з питань оборони ЄС.

Нам потрібно прибрати будь-які червоні лінії в захисті України
Андрюс Кубілюс

Фон дер Ляєн, яка розпочинає свій другий п’ятирічний термін на чолі Єврокомісії, зазначила, що новий склад органу зосередиться на забезпеченні процвітання, безпеки та демократії у блоку. Також у фокусі Комісії буде підвищення конкурентоспроможності для переходу на зелені технології та цифровізації.

Зміна клімату “є основним фоном усього, що ми робимо”, - додала вона.

Продовження підтримки України з боку ЄС у протистоянні російській агресії також вплинули на ключові кадрові рішення під час формування нової команди.

Через війну Росії проти України “тема безпеки, спровокована російською війною в Україні, а також тема конкурентоспроможності, мають... набагато більше впливу на склад і дизайн” нової команди, пояснила вона.

Колишня прем'єр-міністрка Естонії й тверда прихильниця України Кая Каллас очолить зовнішньополітичне відомство блоку замість Жозепа Борреля, колишній двічі прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс обійме посаду першого в історії комісара з питань оборони та космосу ЄС.

Кубілюс “працюватиме над розвитком Європейського оборонного союзу та збільшенням наших інвестицій у промислові потужності”, — заявила фон дер Ляєн журналістам у Європейському парламенті у Страсбурзі.

У своїй промові до Європарламенту Кубілюс, відомий своєю підтримкою України, зокрема за часів російської війни, заявив, що ЄС має “радикально наростити виробництво у нашій військовій промисловості та інтегрувати українську військову промисловість з європейською”.

“І нам потрібно прибрати будь-які червоні лінії в захисті України”, - додав він.

Втім посада Кубілюса не є еквівалентною посаді міністра оборони ЄС, адже блок наразі не має власної армії й не планує її створювати, натомість покладаючись на оборонний союз НАТО у питанні захисту європейської території.

Натомість його основним завданням буде нагляд за розбудовою і посиленням оборонного сектора ЄС, на тлі зусиль наростити виробництво зброї з огляду на російську війну проти України та багато років недостатніх інвестицій у цій сфері.

Зокрема, додає Politico, Кубілюс зосередиться на “доведенні до фінішу” Європейської програми оборонної промисловості (EDIP за англійською абревіатурою) із загальним бюджетом 1,5 мільярда євро для розподілу між оборонними підрядниками.

Космічний компонент у роботі нового комісара охоплюватиме управління супутниковими програмами ЄС Galileo та Copernicus, додає видання, а також розробку третього проєкту Євросоюзу — системи супутників для забезпечення захищених комунікацій та інтернету під назвою IRIS², яка має розпочати роботу у 2027 році.

Водночас наразі достеменно невідомо, яку владу матиме нова посада насправді, і який вплив у Брюсселі отримає Кубілюс.

Європейська комісія є потужним виконавчим органом Європейського Союзу. Кожній з 27 країн-членів ЄС гарантоване одне місце у складі комісії. Роль комісара можна порівняти з міністром уряду, хоча його політична вага значно відрізняється залежно від портфеля.

Усіх майбутніх комісарів має схвалити Європейський парламент. Очікується, що слухання щодо нового складу Єврокомісії розпочнуться в Брюсселі найближчими тижнями, й наступний склад комісії, ймовірно, візьметься до виконання своїх обов’язків до кінця року.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG