Спеціальні потреби

Швеція може очолити Передові Сухопутні сили НАТО, що базуватимуться у Фінляндії, яка межує з Росією


Міністр оборони Швеції Пал Йонсон (ліворуч) і його фінський колега Антті Хаккянен виступають під час пресконференції в Стокгольмі, Швеція, 16 вересня 2024 року. (Фото: Claudio BRESCIANI / TT NEWS AGENCY / AFP)
Міністр оборони Швеції Пал Йонсон (ліворуч) і його фінський колега Антті Хаккянен виступають під час пресконференції в Стокгольмі, Швеція, 16 вересня 2024 року. (Фото: Claudio BRESCIANI / TT NEWS AGENCY / AFP)

Швеція висловила готовність взяти на себе керівництво майбутніми Сухопутними силами НАТО у сусідній Фінляндії з метою зміцнення оборони альянсу, з огляду на загрозу з боку Росії. Про це уряди двох скандинавських країн заявили 16 вересня.

У липні цього року альянс заявив, що так звані передові Сухопутні сили НАТО (Forward Land Forces, FLF - англ.) мають бути розгорнуті у Фінляндії, кордон якої з Росією має протяжність 1340 кілометрів.

“Такий вид військової присутності в країні НАТО вимагає рамкової нації, яка відіграє важливу роль у втіленні концепції”, — заявив на спільній фінсько-шведській пресконференції у Стокгольмі міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен.

Відтак, за словами представників двох країн, Фінляндія запросила Швецію керувати цими силами.

“Уряд Швеції має амбіції взяти на себе роль рамкової нації для Передових Сухопутних сил у Фінляндії”, — заявив міністр оборони Швеції Пал Йонсон, виступаючи біч-о-біч зі своїм фінським колегою.

Міністри також зазначили, що процес формування сил у Фінляндії наразі ще перебуває на ранній стадії. Призначення країни, яка очолить зусилля зі створення FLF у нордичній країні, буде здійснюватися альянсом колективно.

Також НАТО має ухвалити рішення щодо складу та масштабів сил у Фінляндії. За словами Хакканена, Гельсінки не прагне розташування в країні постійних міжнародних сил, як, наприклад, у країнах Балтії, адже Фінляндія має значні власні збройні сили.

“Але якщо ситуація з безпекою погіршиться або щось подібне, ми можемо збільшити навчання з військами певних країн”, - додав Хакканен.

“Я вважаю, що FLF у Фінляндії може бути створено протягом одного-двох років”, — сказав Йонсон пізніше у кулуарах агентству Reuters й додав, що Швеція та Фінляндія прагнуть покращити свою транскордонну мобільність у військовій сфері, усуваючи технічні, адміністративні та правові перешкоди.

“Це також може охоплювати інфраструктуру в усіх її компонентах, не в останню чергу, дороги та залізниці”, – пояснив він.

За інформацією НАТО, альянс наразі має вісім передових підрозділів, або “багатонаціональних бойових груп”, у Східній Європі, зокрема у Болгарії, Естонії, Угорщині, Латвії, Литві, Польщі, Румунії та Словаччині.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG