Спеціальні потреби

“Я боюся за українців прийдешньої зими”: Комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк


Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк виступає з промовою на відкритті 57-ї сесії Ради з прав людини в Женеві, 9 вересня 2024 р. (Фото: Fabrice COFFRINI / AFP)
Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк виступає з промовою на відкритті 57-ї сесії Ради з прав людини в Женеві, 9 вересня 2024 р. (Фото: Fabrice COFFRINI / AFP)

Комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк 9 вересня у промові засудив постійні удари Росії по цивільній інфраструктурі Україні та заявив, що “боїться” за цивільних українців з огляду на наближення зими.

“В Україні цивільне населення потрапило в пастку циклів терору через постійні атаки Російської Федерації, що завдає ударів по цивільних об’єктах, таких як лікарні, школи та супермаркети, і постійні хвилі нападів на енергетичну інфраструктуру, що призводять до відключень електроенергії по всій країні”, - сказав Тюрк у своїй промові, відкриваючи сесію Ради ООН з прав людини в Женеві.

“Я боюся за українців прийдешньої зими”, - додав він.

За словами Тюрка, його офіс намагався отримати доступ до всіх регіонів, які постраждали від війни, включаючи й Курську область Росії, з метою контролю за ситуацією з правами людини.

Минулого місяця служба Тюрка звернулась до російської влади з проханням надати доступ до Білгородської, Брянської та Курської областей.

“Мені шкода, що Російська Федерація поки що відмовляється надати такий доступ до відповідних територій”, - заявив він 9 вересня.

Мені здається, що ми перебуваємо на роздоріжжі. Ми можемо або продовжити наш нинішній шлях — зрадницьку “нову норму” — й поринути, не просинаючись, в антиутопічне майбутнє. Або ми можемо прокинутися і змінити ситуацію на краще для людства та планети
Фолькер Тюрк

У широкій промові, яка торкнулася багатьох світових проблем, від війни в Газі до питань дезінформації та виборів, Тюрк застеріг від занурення у “антиутопічне майбутнє”, сповнене дедалі більших порушень прав людини й нерівності, військових конфліктів та різкої зміни клімату.

“Мені здається, що ми перебуваємо на роздоріжжі. Ми можемо або продовжити наш нинішній шлях — зрадницьку “нову норму” — й поринути, не просинаючись, в антиутопічне майбутнє. Або ми можемо прокинутися і змінити ситуацію на краще для людства та планети”, - зазначив Тюрк.

За його словами, світ наразі відчуває себе комфортно щодо “перетину незліченних червоних ліній або готовності наблизитися до них”.

Водночас вважає Тюрк, “Держави не повинні – не можуть – погоджуватися на відверте нехтування міжнародним правом, включаючи обов’язкові рішення Ради безпеки та накази Міжнародного суду, ні в цій, ні в будь-якій іншій ситуації”.

Окремо Тюрк застеріг проти поширення дезінформації у рекордний за кількістю виборів рік. Не повинно стати новою нормою “необмежене поширення дезінформації, придушення фактів й можливості робити вільний та свідомий вибір”, сказав він.

“Нова норма” не може полягати в тому, що національний суверенітет спотворюється, щоб приховати – або виправдати – жахливі порушення”, - додав далі комісар, не називаючи конкретних країн або посадовців.

Тюрк закликав відкинути таку “нову норму” й “відновити зв’язок із нашою спільною людяністю, природою та нашою планетою”.

“Іншими словами, ми могли б вибрати керуватися правами людини та універсальними цінностями, які ми всі поділяємо”, - підсумував Тюрк свої рекомендації для забезпечення кращого майбутнього для всього людства.

В статті використано матеріали AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG