Спеціальні потреби

Єрмак: "План перемоги" Зеленського викладає цілісний та конкретний підхід


Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак на саміті Ялтинської європейської стратегії в Києві, 13 вересня 2024 р. (Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky)
Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак на саміті Ялтинської європейської стратегії в Києві, 13 вересня 2024 р. (Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky)

Перемога України є найкращим способом запобігти подальшим більшим війнам у світі, а "план перемоги" України, який президент Володимир Зеленський представить президенту США Джо Байдену, викладає цілісний й дуже конкретний підхід для досягнення цього.

Про це заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у виступі 23 вересня у Раді з міжнародних відносин у Вашингтоні.

Втім, виклавши загальні положення плану, Єрмак відмовився розкривати його специфічні положення й підкреслив, що президент Байден стане першим, кому Зеленський повідомить усі деталі.

Водночас він висловив впевненість, що Україна та США пройдуть довгий шлях разом, адже перемога України - у стратегічних інтересах США. Єрмак також наголосив, що американські партнери не озвучували українській стороні ідей територіальних компромісів задля досягнення миру.

За словами Єрмака, план включає військову та дипломатичну частини, а також описує подальші економічні переваги й перспективи від досягнення його цілей.

З військового погляду, Україні необхідно отримати перевагу на полі бою, щоб примусити Росію до припинення війни.

"Ми дуже намагаємося [цього досягти]", - зауважив Єрмак, за словами якого Україна збільшила своє військове виробництво у 6 разів, втім продовжує бути залежною від постачання західної зброї, зокрема засобів ППО та далекобійних засобів ураження, які "рятують тисячі життів".

Єрмак також закликав не пробувати зрозуміти, "що в голові" у росіян, а також не зважати на залякування й шантажування російським президентом Володимиром Путіним решти світу ядерною зброєю та червоними лініями. Втім він також згадав, що Росія бачить українську ядерну енергетику як легітимну військову ціль.

Задля забезпечення сталого миру, за словами Єрмака, необхідно декілька компонентів, серед яких є другий саміт миру, а також рішення щодо колективної безпеки для України, зокрема в рамках НАТО, продовження санкційного тиску на Росію та використання заморожених російських активів на користь України.

На його думку, пришвидшене приєднання до НАТО може прискорити перемогу України, адже у світі немає більш надійної гарантії безпеки, ніж 5 стаття Північноатлантичного договору. Він закликав альянс “приймати рішення”, які відповідають історичним викликам.

Єрмак також торкнувся різниці між "планом перемоги" та формулою миру Зеленського. Так, формула миру викладає необхідні передумови для закінчення війни та забезпечення тривалого й справедливого миру на основі Статуту ООН та міжнародного права.

Тим часом "план перемоги" має за мету "швидко створити реальні умови" для посилення України на полі бою й відтак прискорити наближення миру, на той випадок, коли Росія не буде готова прийняти формулу миру.

Наголосивши на крайній важливості своєчасних і достатніх поставок західної зброї, Єрмак також висловив розуміння необхідності переконувати партнерів, адже отримавши “безпрецедентну” допомогу, потрібно вдатися до “конструктивного” підходу й витратити необхідний час для роботи з союзниками.

Втім він визнав, що будь-яке затягування постачання зброї або рішень щодо її використання призводить до того, що українцям доводиться платити вищу ціну власними життями. Втім, за його словами, кінцевий результат в такому випадку є найбільш важливим.

Водночас очільник президентського офісу нагадав про шлях, який було пройдено за понад два роки, у тому числі й щодо видів зброї, які партнери поступово погодилися надавати Україні, й способів її використання.

Однак, у розмові Єрмак також підтвердив, що Україна наразі ще не отримала дозволу для ударів вглиб Росії за допомогою британських ракет Storm Shadow та французьких Scalp.

Говорячи про українську операцію в Курську, яку він назвав "успішною", а також схарактеризував як "відплату", Єрмак заявив, що її ідея походила від самого президента та його найближчого оточення.

Хоч за його словами, головною метою операції був захист українців від російських нападів з території Курщини, а не відтягування російських військ, він також зазначив, що операція була зумовлена необхідністю "креативних" рішень. "Це кампанія зі спростування міфів", - пояснив Єрмак.

Єрмак окремо звернув увагу на політичні наслідки курської операції, адже що довше Україна займає територію у Курській області, то більше Путін втрачає підтримку серед власного населення. На додаток, росіяни таки змушені відтягувати війська з інших напрямків, хоч це і відбувається поступово.

Що стосується заяв колишнього президента й кандидата у президенти Дональда Трампа про те, що він зможе закінчити війни Росії проти України за 24 години, Єрмак зазначив: "Побачимо". Втім він також наголосив, що Зеленський мав "гарні розмови" з Трампом телефоном й готовий представити йому свій "план перемоги".

Єрмак подякував американському народу, президенту Байдену та його уряду, а також обом партіям у Конгресі за сталу й "безпрецедентну" підтримку України. Відповідаючи на запитання, Єрмак висловив сподівання, що США приймуть "план перемоги" Зеленського й спробував розвіяти занепокоєння щодо того, що американські адміністрації менш схильні ухвалювати серйозні рішення наприкінці каденції.

У своїх коментарях Єрмак також розкритикував роботу Червоного хреста й вказав на необхідність притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах росіян.

На запитання про те, чи втомилися українці від війни, Єрмак сказав, що так, але коли йдеться про компроміси, ця втома зникає, адже після усіх жертв українці не готові до компромісів з Росією, підсумував Єрмак.

Студія Вашингтон. Генасамблея ООН: очікування для України
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG