Спеціальні потреби

Зеленський розповів про пріоритети візиту до Вашингтона та участі у саміті НАТО


Архівне фото. Президенти України Володимир Зеленський та США Джо Байден, Італія, 13 червня 2024. REUTERS/Kevin Lamarque
Архівне фото. Президенти України Володимир Зеленський та США Джо Байден, Італія, 13 червня 2024. REUTERS/Kevin Lamarque

Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона на чолі української делегації на саміті НАТО, що проходить 9-11 липня.

У розкладі українського глави запланована низка подій і двосторонніх зустрічей, зокрема із президентом США Джо Байденом.

"Починаємо роботу у Вашингтоні зі вшанування пам’яті всіх наших людей, чиї життя забрав Голодомор 1932–1933 років", – повідомив Зеленський у Telegram після покладання квітів до меморіалу жертвам Голодомору.

ППО для України

На полях саміту НАТО українська делегація говоритиме передусім, про такі пріоритети як системи протиповітряної оборони, повідомив Зеленський журналістам.

"Я думаю, що після такого і президент Байден, й інші лідери можуть бути більш потужними, більш рішучими, ніж це було до цього моменту. Хоча я вдячний президентові, адміністрації, Конгресу Сполучених Штатів за пакет, за який було проголосовано. Ми очікуємо, що він [пакет] поступово приходитиме на поле бою і посилюватиме нашу армію", – пояснив Зеленський.

Серед іншого, у вівторок ввечері Зеленський виступить в Інституті Рональда Рейгана із промовою, де він розповість про цілі та завдання української делегації на саміті, та відповість на запитання журналіста Fox News Брета Баєра.

"Президент Рейган розумів Радянський Союз і Росію. Він знав, що вільні країни повинні впевнено стояти разом, коли тиранія наступає", – зазначила Оксана Маркарова, посолка України в США про президента-республіканця, на честь якого було названо аналітичний центр.

Двосторонні зустрічі в американській столиці заплановані й в української делегації Міністерства закордонних справ.

Право України "на ефективний захист"

Також у Вашингтоні з офіційним візитом перебуває голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Нині він вже зустрівся зі спікером Палати представників Конгресу США республіканцем Майком Джонсоном.

"Обговорили низку актуальних питань українсько-американського порядку денного, зосередились на поглибленні взаємодії щодо подальшої допомоги Україні. Наголосив, що в Україні розраховують на лідерство як Конгресу зокрема, так і США загалом — в ухваленні важливих рішень на користь перемоги демократії й свободи над агресією та диктатурою", — повідомив Стефанчук у мережі Х.

Україна хоче мати гарантоване нам Статутом ООН право на ефективний захист, тому що ми хочемо атакувати ті цілі, з яких завдаються удари по Україні
Руслан Стефанчук

В інтерв'ю Голосу Америки Стефанчук розповів, що завдання України на цьому саміті — отримати перелік "чітких та конкретних дій, які має зробити Україна", щоб "вже на наступному саміті говорили про запрошення України до НАТО".

Відповідаючи на запитання Голосу Америки на пресконференції, голова ВР також зазначив, що "Україна хоче мати гарантоване нам Статутом ООН право на ефективний захист, тому що ми хочемо атакувати ті цілі, з яких завдаються удари по Україні".

"Ми хочемо зняти будь-які обмеження на використання тієї зброї, яку Україна отримує. Ми хочемо мати стабільні і прогнозовані постачання цієї зброї, – додав Стефанчук. – Ми хочемо мати необхідні боєприпаси для тих систем протиповітряної оборони, протиракетної оборони, які ми отримуємо від вас. Ми хочемо ефективно протидіяти загрозі з неба. А це означає літаки F-16, навчання наших пілотів, необхідна амуніція до цих літаків".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Польща підтримує Україну в ударах вглиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG