Спеціальні потреби

Експерт звітує в ООН, що "беззаперечно" визначив, що уламки ракети в Україні були з Північної Кореї


Рада Безпеки ООН обговорювала незаконні поставки зброї з Північної Кореї на запит Франції, Японії, Південної Кореї, Великої Британії та США Штабквартира ООН в Нью-Йорку
Рада Безпеки ООН обговорювала незаконні поставки зброї з Північної Кореї на запит Франції, Японії, Південної Кореї, Великої Британії та США Штабквартира ООН в Нью-Йорку

Керівник організації, яка досліджує зброю, що застосовується для нападів в Україні з 2018 року, заявив Раді Безпеки ООН у п’ятницю, що "беззаперечно" встановив, що знайдені в Україні уламки балістичних ракет походять з Північної Кореї.


Сполучені Штати та їхні союзники під час засідання звинуватили Росію та Північну Корею в тому, що вони порушили ембарго ООН на експорт зброї з КНДР.

Росія назвала звинувачення безпідставними, а представник КНДР сказав, що учасники засідання "нахабно" обговорюють "нібито передачу зброї".


Джона Лефф, виконавчий директор Conflict Armament Research, надав Раді детальний аналіз залишків ракети, яка вдарила по другому за величиною місту України, Харкову, 2 січня.

За його словами, організація дослідила ракетний двигун ракети, її хвостову частину та майже 300 компонентів, виготовлених 26 компаніями з восьми країн і територій, і визначила, що ця ракета - або KN-23, або KN-24, виготовлена в 2023 році в КНДР.

Експерт вказав на унікальні характеристики ракети — її діаметр, приводів реактивної лопатки, які дають поштовх і визначають траєкторію ракети, зображення навколо запальника, наявності корейських ієрогліфів на деяких компонентах ракети та інших знаків і компонентів, що датуються часом до 2023 року, сказав експерт.


"Після первинної документації наші команди перевірили ще три ідентичні ракети КНДР, які вразили Київ і Запоріжжя на початку цього року", — сказав Лефф. Вони також задокументували звичайну зброю, включаючи артилерійську ракету 1977 року виробництва, "яку було захоплено на лінії фронту", яка була виготовлена КНДР і могла входити до нещодавньої поставки.


Рада обговорювала незаконні поставки зброї з Північної Кореї на запит Франції, Японії, Південної Кореї, Великої Британії та США.

Зустріч відбулася після того, як 28 березня Росія наклала вето, яке припинило моніторинг санкцій проти Північної Кореї через розширення її ядерної програми групою експертів ООН. США та європейські та азійські союзники звинуватили Москву в тому, що вона хоче уникнути перевірки, щоб не дати можливості встановити порушення санкцій і закупівлю зброї у Пхеньяна для війни в Україні.


Відповідальний в ООН з питань роззброєння Ізумі Накаміцу повідомив Раді в п’ятницю, що перед закінченням терміну її повноважень група експертів розглядала звіт України про уламки ракет, які вона знайшла "після інформації про балістичні ракети малої дальності, виготовлені в КНДР і використані російськими збройними силами в Україні".

Заступник посла США Роберт Вуд назвав доповідь Леффа з її численними технічними деталями "досить переконливою" і сказав Раді, що хоча Росія, можливо, припинила моніторинг панелі за "мовчазної підтримки" Китаю, брифінг показав, що Москва та Пекін "не можуть зашкодити громадськості дізнатись про незаконні поставки зброї між КНДР і Росією".


Він сказав, що незалежні висновки дослідницької організації Леффа підтверджують звіти з відкритих джерел. Він додав, що окрім десятків ракет, які Росія передала з КНДР, вона також незаконно передала понад 11 000 контейнерів з боєприпасами.


"Як постійний член Ради Безпеки, Росія несе відповідальність за підтримку та зміцнення міжнародного миру та безпеки, — сказав Вуд. — Проте Росія запускає проти українського народу балістичні ракети, які вона незаконно придбала у КНДР".

Посол Росії Василь Небензя звинуватив західних спонсорів зустрічі в спробі використати Раду Безпеки "для розповсюдження антиросійського та антипівнічнокорейського наративу та поширення безпідставних звинувачень, щоб відвернути увагу від власних деструктивних дій, які сприяють ескалації в регіоні".


Він назвав "абсолютною брехнею" заяви про використання Росією ракет КНДР в Україні, поставивши під сумнів професіоналізм і досвід тих, хто досліджував уламки в Україні.


Небензя звинуватив Сполучені Штати у постійному посиленні мілітаризації Азійсько-Тихоокеанського регіону та заявив, що політика Вашингтона "становить реальну загрозу не лише для КНДР, але й для нашої країни".


За його словами, мета угоди про стратегічне партнерство, підписаної 19 червня президентом Росії Володимиром Путіним і лідером Північної Кореї Кім Чен Ином, "полягає в тому, щоб відігравати стабілізуючу роль у північно-східній Азії в умовах безпрецедентної ескалації напруженості". Що стосується статті 4 угоди, яка передбачає надання взаємної військової допомоги, якщо будь-яка з країн зазнає збройного нападу, він сказав, що це не повинно викликати "занепокоєння щодо національної безпеки" для країн, які не планують атакувати КНДР.

Посол Північної Кореї Кім Сонг назвав Сполучені Штати "найбільшим у світі експортером зброї" та звинуватив західні країни, які скликали засідання Ради, у тому, що вони є "головними винуватцями" порушення глобального миру.

Вони спричинили "трагічне кровопролиття великою кількістю поставок зброї" і навели "хмару війни на всі куточки світу".


Сонг детально описав поставки американської зброї до Південної Кореї та Японії та звинуватив США та їхніх послідовників у спробі перешкодити розвитку відносин КНДР та Росії. Він захищав ці відносини як "повністю миролюбні та оборонні".


Заступник посла Китаю в ООН Ген Шуан попередив, що мир і безпека в усій північно-східній Азії постраждають, якщо на Корейському півострові буде "більше хаосу".

Китай повинен використати свій вплив, який він має на Росію через своє нове партнерство "Без обмежень", щоб припинити все більш небезпечну військову співпрацю між КНДР і Росією
Посол США в ООН Роберт Вуд


Він закликав усі сторони бути "раціональними та прагматичними" та "працювати разом, щоб зменшити напругу".
Китай відіграватиме "конструктивну роль" для досягнення довгострокового миру та стабільності на Корейському півострові, сказав Ґен, і закликав Сполучені Штати припинити кампанію тиску на КНДР та "міф про стримування", а також продемонструвати свою силу. щирість у веденні безумовного діалогу "через конкретну дію".


Посланник США Вуд відповів: "Якщо Китай справді настільки стурбований ситуацією з безпекою на Корейському півострові, то йому потрібно використати свій вплив на КНДР, щоб переконати її не підривати регіональну та глобальну безпеку".


"Він також повинен використати свій вплив, який він має на Росію через своє нове партнерство "Без обмежень", щоб припинити все більш небезпечну військову співпрацю між КНДР і Росією", — сказав він.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG