Зустріч головних дипломатів США та Китаю відбувається на тлі заснування Пекіном платформи “Друзів миру” для вирішення “української кризи”

Державний секретар Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Китаю Ван Ї після двосторонньої зустрічі в Державному департаменті у Вашингтоні, 26 жовтня 2023 р. (Фото: AP/Хосе Луїс Магана)

Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрінеться з міністром закордонних справ Китаю Ваном Ї 27 вересня на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомив Держдеп.

Найбільш тривожна річ полягає у тому, що вона [підтримка Росії Китаєм] походить з самого верху
Курт Кемпбелл

Зустріч між найвищими дипломатами двох країн відбувається на тлі напруженості у відносинах двох найбільших економічних потуг світу з приводу низки ключових глобальних питань, серед яких одне з головних місць займає війна в Україні.

США звинувачують Китай у поставках устаткування та матеріалів для воєнної машини Кремля. Вашингтон ввів санкції проти китайських компаній, що постачають ключові компоненти для російського ВПК.

Китай же позиціонує себе як миротворець у війні і разом із Бразилією просуває мирні пропозиції, які Україна та її союзники вважають неприйнятними.

Цього тижня Пекін активізував свої зусилля під час Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, щоб розширити підтримку своєї ініціативи і долучити до неї більше країн Глобального Півдня.

В п'ятницю Китай та Бразилія оголосили про створення платформи “Друзів миру.

“Китай, Бразилія та інші країни “Глобального півдня”, які поділяють те саме бачення, збираються створити платформу “Друзів миру” щодо кризи в Україні. Це зусилля Китаю, Бразилії та країн Глобального Півдня для досягнення миру”, - заявив речник МЗС Китаю Лінь Цзянь на брифінгу в Пекіні, повідомив китайський державний мовник CCTV 27 вересня.

““Друзі миру” — це не закрита група, а відкрита платформа. Вона не спрямована на конкуренцію чи конфронтацію, а радше на інклюзивний діалог. [Платформа] “Друзі миру” створена для миру, і міжнародна спільнота має вітати її. Вона має за мету представити об’єктивний і раціональний голос й відіграватиме конструктивну роль у політичному врегулюванні української кризи, українського питання”, - додав речник МЗС, традиційно використовуючи означення “українська криза”, яким Китай називає повномасштабну війну Росії проти України.

Раніше цього тижня президент України Володимир Зеленський розкритикував китайсько-бразильську пропозицію, охарактеризувавши її як “половинчасту”, як повідомляв Голос Америки.

“Коли китайсько-бразильський дует переростає у хор голосів - із кимось в Європі, кимось в Африці - і вони пропонують щось альтернативне справедливому миру, то постає питання: яким є їхній справжній інтерес?” - заявив Зеленський, звертаючись до світових лідерів, які зібрались в Нью-Йорку на засідання Генеральної Асамблеї ООН в середу.

“Кожен має розуміти: ви не зміцните свою силу коштом України”, - додав він. “Коли хтось пропонує альтернативні, половинчасті плани врегулювання, так звані набори принципів, це не лише ігнорує інтереси та страждання українців, ігнорує реальність, але також дає Путіну політичний простір продовжувати війну”.

Виклики, які для США становить Китай, перевищують показники холодної війни, зазначив раніше цього місяця заступник держсекретаря Курт Кемпбелл.

Він також заявив Конгресу США, що матеріальна підтримка Китаєм військових зусиль Росії “походить із самого верху”, й додав, що США не одразу повністю зрозуміли “абсолютну інтенсивність взаємодії” між президентом Росії Володимиром Путіним і президентом Китаю Сі Цзіньпіном.

“Найбільш тривожна річ полягає у тому, що вона [підтримка Росії Китаєм] походить з самого верху”, — сказав Кемпбелл під час слухань у Комітеті із закордонних справ Палати представників 18 вересня.

Попри розбіжності США та Китай намагаються тримати лінії зв’язку відкритими.

Речник Держдепартаменту Метью Міллер нещодавно сказав Голосу Америки, що США відкрито обговорюють свої “розбіжності” з Китаєм, щоб переконатися, що обидві країни “принаймні розуміють, [з яких позицій] виходить інша країна, навіть якщо ми не зможемо досягти згоди”.

Він додав, що Вашингтон так будує свої відносини з Китаєм, щоб запобігти “переходу від конкуренції до конфлікту”.

Зустріч Блінкена та Ї передує телефонній розмові між президентами Джо Байденом та Сі Цзіньпіном пізніше цієї осені.

Дивіться також: Байден: Росія не переможе у війні. На зустрічі з Зеленським він назвав два елементи успіху України
Дивіться також: Зеленський зустрівся з Байденом та Гарріс на тлі звинувачень республіканців у втручанні у вибори